ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ελληνικές έρευνες φέρνουν εξελίξεις στη Λιβύη

Οι ελληνικές έρευνες φέρνουν εξελίξεις στη Λιβύη
Η ελληνική κινητοποίηση για φυσικό αέριο, εκτιμάται ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση τον προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά AP Photo/Yousef Murad (ΑΡΧΕΙΟ)

Εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα φέρνει η έναρξη των σεισμικών ερευνών στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την Αθήνα να σπεύδει να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς στρέφεται στη Λιβύη, με τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει την προσεχή Πέμπτη στη Βεγγάζη όπου θα έχει σειρά σημαντικών επαφών.

Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών θα είναι ολιγόωρο και θα ξεκινήσει από το ελληνικό προξενείο.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου», προέδρους κοινοβουλευτικών επιτροπών και τοπικούς παράγοντες ενώ κατά πάσα πιθανότητα, ο Νίκος Δένδιας θα έχει τετ α τετ και με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό αν ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και άλλες περιοχές της χώρας εκτός από τη Βεγγάζη, ωστόσο το βράδυ της Πέμπτης θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Οι στόχοι της επίσκεψης Δένδια στη Βεγγάζη

Έναν χρόνο μετά την τελευταία του επίσκεψη, ο Νίκος Δένδιας επιστρέφει στη Λιβύη έχοντας δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος, αφορά στην αναθέρμανση των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών ώστε τεθούν οι βάσεις για να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου με απώτερο σκοπό μια πιθανή οριοθέτηση. Η Αθήνα βέβαια, σε αντίθεση με την Άγκυρα, εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις του οδικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και γνωρίζει ότι για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προηγηθούν εκλογές και να προκύψει μια κυβέρνηση με την απαραίτητη νομιμοποίηση ώστε να διαπραγματευτεί διεθνείς συμφωνίες.

«Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τις πειρατικές μεθόδους της Τουρκίας», τονίζει έμπειρη διπλωματική πηγή στο CNN Greece.

Η συγκυρία ωστόσο κρίνεται ιδανική, καθώς λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της έναρξης σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Φαρχάτ Μπενγκντάρα, αποκάλυψε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου, εκ των οποίων ο ένας θα συνδέει τη Λιβύη με την Αίγυπτο και ο άλλος με την Ελλάδα.

Η Αθήνα έχοντας διαρκώς τις κεραίες της στραμμένες στη Λιβύη, δεν αφήνει να περάσει ανεκμετάλλευτη αυτή η εξέλιξη, η οποία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη δεύτερη απόπειρα της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, υπογράφοντας νέες συμφωνίες με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι αν και ανήκε στο «στρατόπεδο» του μεταβατικού πρωθυπουργού, ο Φαρχάτ Μπενγκντάρα έχει συγκρουστεί με τον Αμπντούλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά, με τις σχέσεις τους να βρίσκονται στο ναδίρ. Υπό αυτό το πρίσμα, βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να ανοίξει τον δρόμο ώστε, όποτε και αν προκύψει η νέα κυβέρνηση, να υπάρχουν οι βάσεις για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συνεργασία στο ενεργειακό πεδίο, ακόμη και μία οριοθέτηση όπως έγινε με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Καταδίκη του τουρκολιβυκού «μνημονίου»

Ο δεύτερος στόχος της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, είναι να τονιστεί για μία ακόμη φορά ότι το αποκαλούμενο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, είναι άκυρο και στρέφεται ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο κ. Δένδιας θα επαναλάβει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και πολλά ακόμη κράτη έχουν απορρίψει τις παράνομες μεθοδεύσεις του τουρκικού καθεστώτος και ότι σε καμία περίπτωση η Αθήνα δεν θα δεχτεί την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Στην Αθήνα επικρατεί η άποψη ότι η κινητοποίηση για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα φέρει σε δύσκολη θέση τον προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά και θα υποχρεωθεί λόγω των εξελίξεων να συζητήσει με την Ελλάδα, καθώς τα κοιτάσματα που θα διερευνηθούν ενδεχομένως φτάνουν και σε περιοχές δυνητικής οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ