ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καρότο και μαστίγιο» η τακτική των ΗΠΑ για Τουρκία - Νέο ράπισμα για τα Κατεχόμενα

«Καρότο και μαστίγιο» η τακτική των ΗΠΑ για Τουρκία - Νέο ράπισμα για τα Κατεχόμενα
Η συνάντηση Τζο Μπάιντεν - Ταγίπ Ερντογάν έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις Leon Neal/Pool Photo via AP

Τακτική «καρότου και μαστιγίου» ακολουθούν οι ΗΠΑ για την Τουρκία, διαφοροποιώντας τη στάση τους όταν αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα σε σχέση με την προκλητική ρητορική της Άγκυρας έναντι των γειτόνων της.

Παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ταχθεί υπέρ των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ -υποστηρίζοντας ότι μια αλλαγή στην Γερουσία θα φέρει πιο κοντά την Άγκυρα στην προμήθεια F-16, την οποία μπλοκάρει ο Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μενέντεζ-, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, τη στήριξή του στην Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-20 στο Μπαλί.

Η συνάντηση των δύο προέδρων έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Μετά από καιρό, ικανοποιείται η επιθυμία του Ερντογάν να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του -μια συνάντηση που προς μεγάλο εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου δεν είχε πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφερθεί πολλές φορές εναντίον των ΗΠΑ, τόσο για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αγοράς F-16 όσο και για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεών του αλλά και δηλώσεών του προς δημοσιογράφους το περασμένο διάστημα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εάν δεν «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα με τα F-16, τότε η Άγκυρα θα στραφεί σε άλλες αγορές, κλείνοντας επί της ουσίας το «μάτι» στη Ρωσία, αλλά και στη Βρετανία.

Ράπισμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ωστόσο, δεν πέρασαν λίγες ώρες από το τετ α τετ Μπάιντεν-Ερντογάν, για να έλθει το ράπισμα προς την Άγκυρα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών για την παραχώρηση καθεστώς παρατηρητή στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν δηλώσεις που ζητούν την αναγνώριση της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Λυπούμαστε για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή μια οντότητα χωρίς διεθνή αναγνώριση. Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού».

Τέλος, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Κύπρου για επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κύπριων.

«Άκυρο» και από την Ευρώπη

Πριν από λίγα 24ωρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών».

Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στη Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει καταστήσει σαφές κατ' επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές στις αρχές της ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» κατέληξε.

Η αντίδραση Ελλάδας - Κύπρου

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκοφώνων Κρατών.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550.

«Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Επί της ουσίας του ζητήματος έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει η ελληνική διπλωματία.

Η τοποθέτηση αφορά την προκλητική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας την Παρασκευή (11 Νοεμβρίου), από την 9η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, ανακοίνωσε ότι το ψευδοκράτος εντάχθηκε ως παρατηρητής στον οργανισμό.

«Σύμφωνα με το δίκαιο αδελφοσύνης, αποδεχτήκαμε ως παρατηρητή στον Οργανισμό μας (των τουρκόφωνων κρατών) την 'ΤΔΒΚ'. Δείξαμε στα αδέλφια μας τους Κύπριους, οι οποίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, ότι δεν είναι μόνοι, συμβάλλοντας παράλληλα στην διαδικασία επίλυσης. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά, εσάς τα αξιότιμα αδέλφια μου, για την αλληλεγγύη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λευκωσία: Ατελέσφορη η τουρκική πολιτική για απόδοση κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος

Η κυπριακή διπλωματία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς ήταν και παραμένει ατελέσφορη.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, με τρόπο που να επιτρέπει και τη συμμετοχή «οντοτήτων» υπό καθεστώς παρατηρητή.

Υπενθυμίζει ότι βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, σε αυτόν συμμετέχουν, είτε ως πλήρη μέλη, είτε με καθεστώς παρατηρητή, μόνο διεθνώς αναγνωρισμένα και κυρίαρχα κράτη.

Οργή από Άγκυρα

Αργότερα, το Σάββατο (12/11) η Άγκυρα απέρριψε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ «να εμποδίσει τον τουρκοκυπριακό λαό να γίνει αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση, και επίσης αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την υποκρισία της ΕΕ, η οποία έχει αιχμαλωτιστεί από τις φαύλες πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας».

«Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την επιβεβαίωση της εγγενούς κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που έχει σφετεριστεί από το 1963», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία, με κάθε τρόπο, θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην ΤΔΒΚ και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε σήμερα πως η πλήρης αναγνώριση της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να αποτραπεί, απαντώντας στο καθεστώς παρατηρητή που δόθηκε στην ΤΔΒΚ.

ν αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα. Προς το παρόν, η νίκη του Δημοκρατικού Μαρκ Κέλι στην Αριζόνα δίνει σοβαρές ελπίδες στους Δημοκρατικούς. Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και στη Νεβάδα, τότε θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου των εκλογών για την τελευταία έδρα, της Τζόρτζια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ