ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πούτιν είναι σε ταξίδι στην Ελλάδα για δουλειές

Ο Πούτιν είναι σε ταξίδι στην Ελλάδα για δουλειές
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε έπειτα από δέκα χρόνια στην Ελλάδα όχι μόνο για τα χιλιόχρονα των ρωσικών μονών στον Άγιον Όρος, αλλά και για δουλειές.

Και αυτό το καταδεικνύει η παρουσία μαζί του των δύο ισχυρών ανδρών των δύο ενεργειακών κολοσσών της χώρας του της Gazprom και της Rosneft. Ο περίφημος αγωγός φυσικού αερίου για τον οποίο έγινε τεράστια συζήτηση κατά την περσινή συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στο Κρεμλίνο ναυάγησε κυρίως λόγω της αντιπαράθεσης Ρωσίας και Τουρκίας. Όμως οι Ρώσοι ενδιαφέρονται έντονα για την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Διατηρώντας συγχρόνως ενεργό το ενδιαφέρον τους τόσο για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους (ΤΡΕΝΟΣΕ) όσο και και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τον Ρώσο Πρόεδρο συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Ελλάδα επτά υπουργοί: Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξ αυτού του λόγου θα υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Rosneft , όπως επίσης ανάμεσα στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και το Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Ο Πούτιν κάνει για την Ρωσία αυτό που περίεγραψε πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας από το οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης: ανοίγεται σε νέες θάλασσες. Και τον απασχολεί και το τουριστικό κομμάτι της συνεργασίας των δύο χωρών. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την αντιφώνησή του στο Προεδρικό Μέγαρο αναφέρθηκε στην αύξηση των Ρώσων τουριστών κατά τον μήνα Μάρτιο στην Ελλάδα σε ποσοστό 523%, ενώ λίγο αργότερα είπε στον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι "ήρθε η ώρα να δούμε απτά οικονομικά αποτελέσματα, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και του εμπορίου και των επενδύσεων".

Ο Ρώσος Πρόεδρος επενδύει στις σχέσεις του με την Αθήνα που στην παρούσα φάση αποτελεί και τον σύνδεσμο της Μόσχας με την Ευρωπαίκή Ένωση. Αντιστοίχως ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει διαρκώς ότι πιστεύει σε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική που δεν περιχαρακώνεται στις συμμαχίες εντός της Ευρώπης αλλά ανοίγει τους ορίζοντές της σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Ιράν.

Η αντιπαράθεση του Πατριάρχη Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν εμπόδισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναφερθεί με θετικά σχόλια στον ρόλο του Φαναριού ως θρησκευτικού θεσμού για την διάσωση της μοναστικής πολιτείας του Άθω όπου βρίσκονται πολλά ρωσικά μοναστήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ