ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξίδι Δένδια στη Λιβύη: «Φρένο» στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες Τρίπολης-Άγκυρας

Ταξίδι Δένδια στη Λιβύη: «Φρένο» στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες Τρίπολης-Άγκυρας
AP Photo/Ahmed Al-Hadal

Στην επιδίωξη της Αθήνας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης που θα προκύψει μετά από εκλογές, εντάσσεται το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αύριο Πέμπτη (17/11) στη χώρα.

Με το εν λόγω ταξίδι, η Αθήνα επιδιώκει να βάλει «φρένο» στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της κυβέρνησης της Τρίπολης, που υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με την τουρκική κυβέρνηση.

Το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, έδωσε σήμερα Τετάρτη (16/11) ο κ. Δένδιας από τη Ρώμη, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι τα μηνύματα που θα μεταφέρει κατά το ταξίδι του στη Λιβύη θα αφορούν πως πρέπει να εξασφαλιστεί η πολιτική διαδικασία για διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό στη Λιβύη και να αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις.

Αποσταθεροποιητική ενέργεια το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη, πως πρέπει να αποφεύγονται αποσταθεροποιητικές ενέργειες από την κυβέρνηση της Τρίπολης, «όπως ήταν η πρόσφατη υπογραφή ενός παράνομου μνημονίου με την Τουρκία. Ένα μνημόνιο που έχει απορριφθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, όπως και από πολλούς εταίρους μας». Ευχαρίστησε μάλιστα την Ιταλία που δεν αναγνώρισε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην ιταλική Rai για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας είχε επισημάνει ότι «η Τουρκία έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα πρωτοφανές νομικό προηγούμενο, υπογράφοντας με τη Λιβύη μία συμφωνία για τις οικονομικές τους ζώνες. Για να σας το πω με ένα παράδειγμα, θα ήταν το ίδιο σαν η Ελλάδα να υπέγραφε μία συμφωνία με την Τυνησία αγνοώντας ότι η Σικελία και η Μάλτα είναι στη μέση. Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί».

Η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας δείχνει το μονοπάτι της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Δένδιας έστειλε από τη Ρώμη μήνυμα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως η συμφωνία των δυο χωρών για τις ΑΟΖ δείχνει το μονοπάτι της ειρήνης σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

«Δύο χρόνια πριν είχα την τιμή και την ευχαρίστηση να υπογράψω μία συμφωνία που καθόρισε τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Μία συμφωνία που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο τρόπος που κινηθήκαμε μαζί δείχνει ότι οι χώρες μας επέλεξαν το μονοπάτι της ειρήνης, της συνεργασίας και της φιλίας. Όλα αυτά βασίζονται στις κοινές μας αξίες και ευχόμαστε όλες οι χώρες στην ανατολική Μεσόγειο να επιλέξουν το ίδιο μονοπάτι», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Λιβύης

Οι συζητήσεις του Υπουργού Εξωτερικών με τους Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του, αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης, στη βάση πάντοτε του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λιβύης και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου. Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, η συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί την Ανατολική Λιβύη και τον Απρίλιο του 2021.

Το πρόγραμμα του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη

Κατά την επίσκεψη στη Λιβύη, ο Έλληνας υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σαλέχ Ίσα, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους. Στο επίσημο πρόγραμμα δεν αναφέρεται εάν θα συναντηθεί ή όχι με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Κατά την επίσκεψη, θα πραγματοποιηθεί από την πλευρά του Υπουργού Εξωτερικών, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, παράδοση δωρεάς εμβολίων κατά του κορωνοϊού COVID-19.

Κατά την παραμονή του στη Βεγγάζη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί και σε εκδήλωση παρουσίασης συνεισφοράς της Ελλάδος σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (World Food Programme) για την αποκατάσταση του Λιμένα της Βεγγάζης. Ο λιμένας αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία ως πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Υποσαχάρια Αφρική για την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ