ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Panic Button»: Στη Βουλή η τροπολογία για την προστασία των γυναικών

«Panic Button»: Στη Βουλή η τροπολογία για την προστασία των γυναικών
pixabay

Την πιλοτική ενεργοποίηση της ψηφιακής εφαρμογής «panic button» (συναγερμός πανικού) που θα επιτρέπει σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που κινδυνεύουν να ειδοποιήσουν τις αστυνομικές αρχές, προωθεί η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Η ρύθμιση η οποία είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετά τα περιστατικά γυναικοκτονιών, προβλέπει τη διαμόρφωση του βασικού πλαισίου πιλοτικής λειτουργίας του.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης «για πρώτη φορά στην Ελλάδα αξιοποιείται η καινοτόμος ψηψιακή εψαρμογή «Κομβίον Πανικού» (panic button) και παρέχεται η δυνατότητα χορήγησής της σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να μπορούν, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, να ειδοποιούν άμεσα και με ασφαλή τρόπο την Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που βρίσκονται σε κατάσταση απειλής ή κινδύνου της ζωής τους ή της σωματικής ακεραιότητάς τους».

Δικαιούχοι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και
στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίες απευθύνονται στις κατά τόιτον αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση της περ. (α) της παρ. 7. Οι αστυνομικές αρχές και τα Συμβουλευτικά Κέντρα ενημερώνουν τις δικαιούχους για τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή «Κομβίον Πανικού» (Ρ3π Βυοπ).

Η εφαρμογή και η εγκατάστασή της παρέχονται δωρεάν.

Από τη λήξη της πιλοτικής λειτουργίας, η οποία ορίστηκε ότι θα είναι διάρκειας ενός έτους στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης «θα ακολουθήσει αξιολόγηση του προγράμματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, για τη μετάβαση στην καθολική εψαρμογή του».

Η χρήση της εφαρμογής γίνεται με την επιλογή της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου.

Άμεσα ενημερώνεται με μήνυμα (sms) η αστυνομία για την απειλή ή τον κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας της δικαιούχου.

Στο μήνυμα περιλαμβάνονται στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό της γυναίκας, ώστε οι αστυνομικοί να επέμβουν για την προστασία της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ