ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Η Τρίπολη ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα

Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Η Τρίπολη ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα
«Αθέτηση συμφωνίας» λέει η Αθήνα (AP Photo/Gaia Anderson, File)

Συνεχίζει να… τραβάει το σχοινί η Λιβύη, η οποία μετά από το διπλωματικό επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ανακάλεσε τώρα τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Μοχάμεντ Χαμούντ είπε ότι ως αντίδραση στη στάση του Δένδια, ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και είπε ότι αποφασίστηκε, επίσης, να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

«Η στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σήμερα αποτελεί προσβολή για τον Λιβυκό λαό και την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφέροντας παράλληλα ότι αντιμετωπίστηκε με λύπη από την κυβέρνηση της Λιβύης.

Πρόσθεσε δε, ότι το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια πήγε στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.

Συνάντηση Δένδια με το στρατάρχη Χαφτάρ: Καταδίκη τουρκολιβυκού συμφώνου

«Αθέτηση συμφωνίας»

Η Αθήνα κάνει λόγο για «αθέτηση συμφωνίας» ενώ η Τρίπολη απαντά πως καταδικάζει τη συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ενώ προαναγγέλλει αντίδρασή της.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη για συνάντηση με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι.

Ωστόσο, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος του ενημερώθηκε ότι θα τον υποδεχόταν η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νάιλα Μανγκούς -η οποία και υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο».

Ο Νίκος Δένδιας δεν αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος και αναχώρησε απευθείας για τη Βεγγάζη, για να συνεχίσει το πρόγραμμά του.

Η αντίδραση αυτή του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε ενόχληση στη Λιβύη, με τα αντίποινα να έρχονται άμεσα από πλευράς της Τρίπολης, που δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους του.

Ο Νίκος Δένδιας έφτασε τελικά στη Βεγγάζη μέσω του FIR Μάλτας.

Η απάντηση του λιβυκού ΥΠΕΞ

Στη συνέχεια, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέδωσε ανακοίνωση, δείχνοντας την ενόχλησή του για τα όσα διαδραματίστηκαν στο αεροδρόμιο.

«Η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς περίμενε να τον υποδεχτεί. Το καταδικάζουμε και θα αντιδράσουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης.

Και συνεχίζει:

«Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας εκφράζει την έκπληξή του για την άρνηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος του φτάνοντας στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης χωρίς μάλιστα να δώσει εξηγήσεις».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Λίγη ώρα νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε δημοσιοποιήσει ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως αθετήθηκε η συμφωνία από πλευράς της Λιβύης.

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, και καταλήγει:

«Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μετά την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει σε tweet του πως η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει το λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας, δωρίζοντας εμβόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ