ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύντομο τετ α τετ Δένδια - Μακρόν στην Τυνησία

Σύντομο τετ α τετ Δένδια - Μακρόν στην Τυνησία
Φωτογραφία από τη συνάντηση δημοσίευσε στο Twitter ο Έλληνας ΥΠΕΞ EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ (ΑΡΧΕΙΟ)

Σύντομη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της 18ης Συνόδου Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, στην Τζέρμπα της Τυνησίας.

«Είχα σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της φίλης, εταίρου και στρατηγικού συμμάχου Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν», έγραψε ο κ. Δένδιας στο Twitter δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία.

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «κατ'αρχάς, η Ελλάδα είναι εδώ λόγω των στενών συμμαχικών σχέσεών της με τη Γαλλία. Αλλά η ελληνική συμμετοχή στον Οργανισμό έχει μια ευρύτερη προοπτική. Την προοπτική της πολυεπίπεδης διπλωματίας, της δημιουργίας πολλαπλών κατανοήσεων, σε έναν Οργανισμό με ευρεία συμμετοχή 88 χωρών που επιτρέπει να διευρύνουμε τις κατανοήσεις μας για το Διεθνές Δίκαιο, για τα θέματα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά επίσης για τα ζητήματα κουλτούρας και πολιτισμού».

Η συνάντηση Δένδια με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου

Στο περιθώριο της Συνοδου, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς (Dritan Abazović) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, τα θέματα ενέργειας και συνδεσιμότητας, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στο Μπαχρέιν την Κυριακή ο Δένδιας

Αύριο Κυριακή (20/11) ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Μπαχρέιν (Μάναμα), όπου θα συμμετάσχει στο ετήσιο φόρουμ «Manama Dialogue» (18-20 Νοεμβρίου 2022), ενώ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του για τις διεθνείς προκλήσεις και την υπογραφή δύο Μνημονίων Κατανόησης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει στο πάνελ με θέμα «New Security Partnerships in the Middle East».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο συγκεκριμένο φόρουμ και το 2021, ως μοναδικός Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών.

Kατά την παραμονή του στο Μπαχρέιν, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντελατίφ αλ - Ζαγιάνι.

Mετά το πέρας της κατ΄ιδίαν συνάντησης μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες, ενώ στη συνέχεια, προγραμματίζεται η υπογραφή δύο Μνημονίων Κατανόησης:

α) Μνημόνιο Κατανόησης για την απαλλαγή υποχρέωσης θεώρησης εισόδου σε διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια, και

β) Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο.

Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στην προσήλωση των δύο χωρών στο διεθνές δίκαιο – συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας - καθώς και στις εξελίξεις και προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας τον παρελθόντα Μάιο.

Ο Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της συμμετοχής του στο φόρουμ «Manama Dialogue», αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, James Cleverly, με τον Συντονιστή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Brett McGurk, και με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Ασφάλειας και Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, Vincent Cousin.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ