ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κόντρα Σταϊκούρα - Αχτσιόγλου για την πρώτη κατοικία

Βουλή: Κόντρα Σταϊκούρα - Αχτσιόγλου για την πρώτη κατοικία
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Σφοδρή αντιπαράθεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είχαν στη Βουλή Χρήστος Σταϊκούρας και Έφη Αχτσιόγλου με τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρει ότι «η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε οριζόντια με τους νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 4346 του 2015 και 4592 του 2019».

«Να μην ξεχνιόμαστε σε αυτή την αίθουσα. Γιατί οι αυταπάτες και οι οβιδιακές μεταμορφώσεις έχουν και τα όριά τους. Μάλλον όμως όχι, όταν μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου και αναφέρθηκ στα μέτρα που ελήφθησαν συνολικού ύψους άνω των 55 δισ. ευρώ για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας – στο μέτρο του εφικτού όπως είπε – τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου και και Βασίλη Κόκκαλη για το ιδιωτικό χρέος ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμη πως έχουν ρυθμιστεί επιτυχώς 746.000 μη-εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 43 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα, ενώ δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων σε 408.632 δάνεια, ύψους 29 δισ. ευρώ, από τα μέσα Μαρτίου 2020.

Πρόσθεσε ακόμη πως το πρόγραμμα "Ηρακλής" πέτυχε, συνέβαλε καθοριστικά στη σημαντική μείωση των "κόκκινων" δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. "Σήμερα, ο όγκος αυτός έχει μειωθεί από το 44% του συνόλου των δανείων στα μέσα του 2019, σε λιγότερο από 10% σήμερα.Συνεπώς, ο «Ηρακλής», εκ του αποτελέσματος, πέτυχε.Και αυτό αναγνωρίζεται σήμερα, παγκοσμίως", επεσήμανε.

Από την πλευρά της η κ. Αχτσιόγλου μίλησε "για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και ανεξέλεγκτη λειτουργία των funds", χαρακτηρίζοντας αποτρόπαιη την εικόνα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού για μια οφειλή της τάξεως των 15.000 ευρώ από κάρτες. Επίσης,ανέφερε ότι για το 2022,έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί και πρώτης κατοικίας,ενώ έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ