ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Δεν θα κάνουμε διάλογο με το παράλογο

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Δεν θα κάνουμε διάλογο με το παράλογο
ΑΠΕ/ΜΠΕ (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Συνέντευξη Τύπου εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε στην Πάτρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήματα για όλα τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και στέλνοντας ένα ακόμη αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Αθήνα δεν θα κάνει διάλογο με το παράλογο ούτε θα ρωτήσει κανέναν για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο Πάτρα 2030, την έξωση της Ιωάννας Κολοβού, το θέμα των παρακολουθήσεων, τις εθνικές εκλογές αλλά και την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα την ημερομηνία των εκλογών ενώ χαρακτήρισε εφικτό το στόχο για αυτοδυναμία της ΝΔ μετά τις δεύτερες κάλπες.

Πάτρα: 80 έργα

«Παρουσιάσαμε ένα συνεκτικό σχέδιο με περισσότερα από 80 έργα κάποια που είναι δρομολογημένα από το παρελθόν και άλλα έχουν κοινωνική διάσταση και συγκροτούν συνολικά το αφήγημά μας για μια Πάτρα που αξίζει να είναι η δυτική πύλη της Ελλάδας στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Τόνισε, επίσης, πως:

«Με ρωτήσατε αν οι πολίτες πιστεύουν ότι αυτά που εξαγγείλαμε θα γίνουν; Θα τους καλούσα να πάνε στο ανοιχτό εργοτάξιο της Πατρών-Πύργου για να συγκρίνουν το παρελθόν με το σήμερα σε ένα έργο στο οποίο εργολαβίες δόθηκαν για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα».

«Με μεγάλο θάρρος ανέλαβα την ευθύνη που μου ομολογούν»

Απαντώντας σε ερώτημα για τις παρακολουθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η χώρα μας γίνεται η πρώτη που απαγορεύει καθολικά τη χρήση και την πώληση κακόβουλων λογισμικών.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η χρήση τέτοιων λογισμικών γίνεται ξανά κακούργημα ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το εν λόγω πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.

Προχώρησε, μάλιστα, σε μια διάκριση: μεταξύ αυτών που γνωρίζουμε και τα «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» που διακινούνται από ορισμένα ΜΜΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα «πυρά» του κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αγκαλιάζει» τα εν λόγω σενάρια και για ακόμη μια φορά κάλεσαν όλους όσοι έχουν στοιχεία να τα προσκομίσουν στη Δικαιοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε παράλληλα ότι το θέμα της ασφάλειας των επικοινωνιών είναι πολύ σημαντικό.

«Με πολύ μεγάλο θάρρος ανέλαβα τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση, προχωρήσαμε σε αλλαγές προσώπων και καταθέσαμε νομοθετική πρόταση που αναγνωρίζει διαχρονικές αστοχίες για να τις θεραπεύσει. Στη διαδικασία αυτή είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε αλλαγή θα το βελτιώσει».

Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για συνεπείς δανειολήπτες

Απαντώντας σε ερώτηση για τον πλειστηριασμό του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση προσφέρει πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν την περιουσία τους και τα περιουσιακά στοιχεία τους.

«Οι πλειστηριασμοί αποτελούν μια μικρή εξαίρεση» είπε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας την συνάντηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την συνταξιούχο δημοσιογράφο, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία» αναφέροντας παράλληλα ότι επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί ενώ θέσπισε τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε πως:

«Επειδή υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ να εξαντλήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες».

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ερωτηθείς σχετικά με την Τουρκία και την εμπρηστική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η χώρα δεν θα κάνει διάλογο με το παράλογο:

«Ζούμε ωστόσο σε μια περίοδο που έχει ξεσπάσει πόλεμος με έναν γείτονα συχνά εριστικό και επιθετικό. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα τη στρατηγική για την Τουρκία: Θέλουμε ειλικρινή διάλογο για το ένα ζήτημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζήτήσουμε με το παράλογο για παράδειγμα όσον αφορά την κυριαρχία των νησιών. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν είναι μια αναθεωρητική δύναμη αλλά μια δυναμη σταθερότητας και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο. Το αν θα αλλάξει ο Ερντογάν δεν θα το κρίνω εγώ. Πολλά που ακούγονταιν από την ηγεσία της Τουρκίας οφείλονται στην προεκλογική περίοδο αλλά από πίσω υπάρχει ένας δομικός αναθεωρητισμός».

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις της χώρας ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θωράκισε και θωρακίζει τις διεθνείς συμμαχίες.

«Στενάχωρη ιστορία…»

«Στενάχωρη ιστορία» και «γροθιά στο στομάχι όλων» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόθεση της Κιβωτού, λέγοντας παράλληλα ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης, ούτε των δημοσιογράφων, να προκαταλαμβάνουν την έρευνα των Αρχών.

«Είχαμε, όμως, αρκετές ενδείξεις για να αλλάξουμε άμεσα το διοικητικό συμβούλιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως επιλέχθηκαν άτομα με πολύ υψηλό κύρος και αναγνωρισμένη τεχνογνωσία στα ζητήματα προστασίας παιδιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ