ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα βασικά σημεία των ελληνικών επαφών του Βλαντιμίρ Πούτιν

Τα βασικά σημεία των ελληνικών επαφών του Βλαντιμίρ Πούτιν

Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει λόγο για «επίσκεψη επιστέγασμα της ειλικρινούς διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας Ελλάδας–Ρωσίας», αλλά και για ορθοδοξία που «μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες» και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συμπληρώνει ότι «σημασία έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες», Αθήνα και Μόσχα προχώρησαν γρήγορα στην ουσία των διατυπώσεων.

 

Συνεργασία, επενδύσεις, οικονομία ήταν μερικές από τις λέξεις που ακούστηκαν περισσότερο στις διμερείς επαφές.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «πολύ ουσιαστικές συνομιλίες» επί ενός ευρύτατου φάσματος διμερών και διεθνών θεμάτων. Δεν θα μπορούσε δε να μην μιλήσει και για τον Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας–Ρωσίας, στο οποίο έκανε ιδιαίτερη μνεία.

«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια», επανήλθε ο Ρώσος πρόεδρος και προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της σχέσης αυτής είπε ότι θα υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση το μνημόνιο συνεργασίας.

Ζήτησε, επίσης, να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια, όπως και στον τομέα των μεταφορών.

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για τις ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και ειδικά την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, καθώς και του ΟΛΘ.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε και για τον τουρισμό, όπου υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας.

«Έρχεστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας και όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής», ήταν τα λόγια με τα οποία είχε προηγουμένως υποδεχτεί τον Ρώσο πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας να θέσει στο κάδρο της κυβέρνησης τον παράγοντα Πούτιν.

«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφήνουμε πίσω την περίοδο της αβεβαιότητας», ήταν το μήνυμα που ήθελε το Μαξίμου να ακουστεί όσο κανένα άλλο.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για δυνατότητες επενδύσεων ιδιωτικές και δημόσιες για σε μια σειρά από τομείς όπως υποδομές, μεταφορές, ναυτιλοεπισκευαστικό τομέα, τουρισμό και αγροτοδιατροφική συνεργασία», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του έχει στρατηγική επιδίωση να αποτελέσει η Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

«Είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον» και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Αυτό το εθνικό συμφέρον της κάθε χώρας επιβεβαιώθηκε όταν οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους σε κάθε κοινή έξοδο Πούτιν–Τσίπρα έφταναν στο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ–Ρωσίας. Μέχρι να υπάρξει κάποια οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό, Ελλάδα και Ρωσία θα επιβεβαιώνουν τη θέλησή τους για οικονομική συνεργασία.

Η κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση αργά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Χαιρόμαστε που έστω με καθυστέρηση η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ εννοώντας τις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, σε μια προσπάθεια να προσεταιριστεί τον συνομιλητή του ως η εγχώρια φωνή της λογικής.

«Ευελπιστούμε ότι οι εκπρόσωποι του κόμματός σας θα υποστηρίξουν στο κοινοβούλιο τις ελληνορωσικές συμφωνίες», είπε ο κ. Πούτιν, κάνοντας ξανά λόγο για διεύρυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και βέβαια στο σύνολο της οικονομίας.

Ο Πούτιν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην Τουρκία, καλώντας την Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλλει αποζημίωση για το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος που κατέρριψε τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως δήλωσε επιδιώκει την αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, έδειξε όμως ποια είναι τα όρια της Μόσχας.

«Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος, αλλά πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πιλότο του αεροσκάφους μας. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου». Η Μόσχα μπορεί να δεχτεί να χάσει ένα μαχητικό, αλλά απ' ό,τι φαίνεται όχι τον μαχητή εντός.

Περιμένοντας αποδείξεις από την Άγκυρα για αλλαγή συμπεριφοράς και έχοντας πατήσει για τα καλά στη Μέση Ανατολή, ο Πούτιν έδειξε έτοιμος για όλα, όπως φάνηκε και στις αποστάσεις που κράτησε στο κουρδικό.

Φτάνοντας στην Αθωνική Πολιτεία, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για πατριωτισμό και πολιτισμό. «Όταν ενισχύεται η Ορθοδοξία, αυτό βοηθά τους πολίτες να έχουν πνευματικό έρεισμα», σημείωσε για να υπογραμμίσει ότι η πίστη και η αμοιβαία φιλία και εκτίμηση ενώνει τους λαούς της Ελλαδας και της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στην πρώτη παρουσία Ρώσων μοναχών σε αυτό το 1.000 μ.Χ., επανέλαβε πως το Άγιο Όρος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σημερινή Ρωσία. Σημείωσε ότι 11.000 Ρώσοι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Άγιο Όρος και ζήτησε ενίσχυση των σχέσεων με την Αθωνική Πολιτεία κια την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος, που τον προσφώνησε στην επίσημη υποδοχή, είπε ότι η Ελλάδα είναι απόσπαστο τμήμα της Ευρώπης, πράγμα φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Πούτιν, αν κρίνει κανείς από το τι υπέγραψε και τι άφησε για το μέλλον.