ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «άρωμα» εκλογών, το δίλημμα της κάλπης και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Το «άρωμα» εκλογών, το δίλημμα της κάλπης και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Φωτογραφία από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλλιθέα ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι αρέσκεται στις πολιτικές εκπλήξεις. Σε μια τέτοια «έκπληξη» προχώρησε το Σάββατο από την Καλλιθέα, ανοίγοντας, έστω και ανεπίσημα, την προεκλογική περίοδο και σημαίνοντας… συναγερμό στα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης.

Μια φράση του ήταν αρκετή για να ανοίξει νέος κύκλος σεναριολογίας αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών:

«Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές…».

Μιλώντας σε πολίτες και φορείς της Καλλιθέας, ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα της κάλπης, όποτε τελικά και αν τελικά στηθούν.

«Η πορεία την οποία έχουμε χαράξει, με μια λάθος επιλογή στην κάλπη μπορεί να αντιστραφεί και όλα όσα έχουμε χτίσει να γκρεμιστούν. Τα διλήμματα των εκλογών είναι πια πάρα πολύ ξεκάθαρα: θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά και ψηλά ή θα γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που έχουμε ξεχάσει;» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δημιουργεί πλεόνασμα, το οποίο επιστρέφει στην κοινωνία με στοχευμένα μέτρα στήριξης.

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, που θα φέρουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Στη φημολογία για το ενδεχόμενο πρόωρων καλπών φαίνεται ότι συνέτειναν και οι πολλαπλές και διαφορετικού ύφους εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο.

Εκτός από την επίσκεψη στην Καλλιθέα, ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη σε διαφορετικό ύφος στον Alpha και τη Ναταλία Γερμανού, ξεδιπλώνοντας όχι μόνο τις προτεραιότητές του για την κυβέρνηση αλλά και ορισμένες πιο «χαλαρές» πτυχές του χαρακτήρα του.

Την ίδια ώρα, σήμερα Κυριακή 27/11, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάρτησε σε κοινωνικό δίκτυο τον απολογισμό της εβδομάδας -κάτι που κάνει μόλις για δεύτερη φορά.

Προσώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών του 2023.

Αυτό που διαφαίνεται, όμως, από τη δήλωση του πρωθυπουργού, είναι ότι ενδεχομένως να έχει μετακινηθεί από το απόλυτο σενάριο εξάντλησης της τετραετίας.

Στο σενάριο αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται το επόμενο διάστημα να πραγματοποιεί περισσότερες επισκέψεις σε πόλεις της περιφέρειας -όπως έκανε προσφάτως στην Πάτρα- αναδεικνύοντας το κυβερνητικό έργο.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει:

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης “μυρίζει” εκλογές, ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προγραμματίσει σειρά περιοδειών για το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τη δική του πρόταση διακυβέρνησης, με μια «νέα προοδευτική κυβέρνηση» που, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η δικαιοσύνη σε κοινωνία και οικονομία θα αποκατασταθεί».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας από την αγορά του Κερατσινίου, έδωσε έμφαση στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τα «κόκκινα δάνεια» ενώ έκανε αναφορά στην τροπολογία του κόμματός του για την πρώτη κατοικία.

«Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από την απελπισία και την αγωνία χιλιάδων Ελληνίδων και Ελλήνων δανειοληπτών. Η Νέα Δημοκρατία κατήργησε το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας προχώρησε και αυτός σε μια δήλωση με ιδιαίτερο νόημα:

«Αν επί ΣΥΡΙΖΑ πεινούσε ο άνεργος, σήμερα επί Νέας Δημοκρατίας πεινά ο εργαζόμενος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ