ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άριστα» για τα ελληνικά Mirage στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Άριστα» για τα ελληνικά Mirage στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Τρία Mirage 2000-5 εκπροσώπησαν τα ελληνικά χρώματα στο Top Gun της Μέσης Ανατολής Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Κέρδισαν τις εντυπώσεις οι ιπτάμενοι και τεχνικοί της 331 Πολεμικής Μοίρας «Θησέας» που συμμετείχαν στην 32η σειρά του Advanced Tactical Leadership Course (ATLC) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τρία Mirage 2000-5 εκπροσώπησαν τα ελληνικά χρώματα στο Top Gun της Μέσης Ανατολής και κατάφεραν να ξεχωρίσουν απέναντι στην παγκόσμια αεροπορική «αφρόκρεμα».

Το ATLC ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου με το πτητικό σκέλος να διαρκεί σχεδόν τρεις εβδομάδες, κατά τις οποίες τα ελληνικά μαχητικά πραγματοποίησαν δεκάδες «εξόδους» πάνω από την έρημο Λίβα. Πρόκειται για μία από τις πιο απαιτητικές διεθνείς ασκήσεις, αντίστοιχη με το νατοϊκό TLP, που εξομοιώνει μάχες με πλήθος μαχητικών και στοιχείων αεράμυνας με σκοπό την εκπαίδευση Αρχηγών Αποστολής μεγάλων Σχηματισμών Αεροσκαφών (COMAO) στην ανάπτυξη και στη βελτίωση τακτικών κατά την εναέρια μάχη.

Φέτος, στο μεγάλο αεροπορικό ραντεβού στην Αεροπορική Βάση Αλ Ντάφρα, στα περίχωρα του Αμπού Ντάμπι, ανταποκρίθηκαν οι Πολεμικές Αεροπορίες της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Σουλτανάτου του Ομάν, της Σαουδικής Αραβίας και φυσικά της Ελλάδας.

mir1.jpg
Τα ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν σε μια από τις πιο απαιτητικές διεθνείς ασκήσειςΠηγή: ΓΕΕΘΑ

Αιχμή του δόρατος

Τρία Mirage 2000-5 από την 114 Πτέρυγα Μάχης μεταστάθμευσαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τους ιπτάμενους και τους τεχνικούς να συμμετέχουν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, διαρκώς αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας που καλύπτουν όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, όπως επιθέσεις επιφανείας, αμυντικές αεροπορικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης, στοχοποίηση χρονοευαίσθητων στόχων, έρευνα και διάσωση μάχης.

Τα «γεράκια» της 331 Πολεμικής Μοίρας ολοκλήρωσαν με «άριστα» τη συμμετοχή τους σε όλα τα αντικείμενα αποδεικνύοντας πως τα ελληνικά Mirage 2000-5 παραμένουν το «υπερόπλο» της Πολεμικής Αεροπορίας και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Μοίρα τα προηγούμενα χρόνια με τις χαμηλές διαθεσιμότητες των «Δελταπτέρυγων» αεροσκαφών, ο «Θησέας» εξακολουθεί να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

mir3.jpg
Τα ελληνικά μαχητικά πραγματοποίησαν δεκάδες «εξόδους» πάνω από την έρημο ΛίβαΠηγή: ΓΕΕΘΑ

Στην πρώτη γραμμή

Την ίδια ώρα, η 114 Πτέρυγα Μάχης αναδεικνύεται ως μία από τις ισχυρότερες και πλέον σημαντικές της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού αποτελεί τη «φωλιά» και των υπερσύγχρονων Rafale. Όσο τα Mirage της 331 συνεκπαιδεύονταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διατηρώντας παράλληλα και αεροσκάφη επιφυλακής, η 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» συμμετείχε στην επιχείρηση «ANTARES» του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, που αποτέλεσε το βάπτισμα του πυρός για τις διεθνείς εμφανίσεις των ελληνικών Rafale.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η Τανάγρα βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της αποτροπής, καθώς, εκτός από μαχητικά, ικανά να φέρουν όπλα στρατηγικής κρούσης, διαθέτει και αεροσκάφη που σε μεγάλο βαθμό είναι «άγνωστα» στους γείτονες και το γεγονός αυτό δίνει ξεκάθαρο επιχειρησιακό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία. Η 332 Μοίρα μάλιστα, ετοιμάζεται να παραλάβει ακόμη τέσσερα Rafale, τα οποία αναμένεται να προσγειωθούν στην Τανάγρα στις αρχές του 2023. Ταυτόχρονα, επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε η Μοίρα να βγει σύντομα πλήρως επιχειρησιακή.

mir4.jpg
Κέρδισαν τις εντυπώσεις οι ιπτάμενοι και τεχνικοί της 331 Πολεμικής Μοίρας «Θησέας» που συμμετείχαν στην 32η σειρά του Advanced Tactical Leadership Course (ATLC) στα Ηνωμένα Αραβικά ΕμιράταΠηγή: ΓΕΕΘΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ