ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα

Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα

Σταθερά πτωτική πορεία παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικά παρουσιάζονται ορισμένες δημοσκοπήσεις από τον Ιανουάριο του 2016 έως και σήμερα, στις οποίες αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Ιανουάριος 2016

Τον Ιανουάριο του 2016 και έπειτα από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά, η ΝΔ εμφανιζόταν να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,7 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου (ποσοστά 23,6% έναντι 19,9% αντίστοιχα).

Η ΝΔ προηγείτο και στην παράσταση νίκης με ποσοστό 42% έναντι 41% του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό ήταν ακόμα πως το 75% των ερωτηθέντων συνολικά και 48% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν αρνητική άποψη για το έργο της κυβέρνησης και μόλις το 16% θετική. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προβάδισμα έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Φεβρουάριος 2016

Τον Φεβρουάριο είδε το φως της δημοσιότητας έρευνα της MRB στην οποία εξακολουθούσε να προηγείται σταθερά με 3,7 ποσοστιαίες μονάδες η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκέντρωνε ποσοστό 26,9% και ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,2%. Η διαφορά στην παράσταση νίκης διευρύνθηκε με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει 41,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,1%, ενώ προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (28,2% έναντι 25,2%).

Τον ίδιο μήνα στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν να συγκεντρώνει ποσοστό 24%, έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αυξάνοντας τη διαφορά της κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ότι αφορά στις δημοτικότητες πρώτος ήταν ο Βασίλης Λεβέντης με 27% θετικές γνώμες και ακολουθούσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 25,5% και ο Αλέξης Τσίπρας με 23%.

Μάρτιος 2016

Στη δημοσκόπηση του Μαρτίου από την εταιρεία Rass για λογαριασμό της εφημερίδας Το Παρόν, έδειξε διατήρηση του προβαδίσματος της Ν.Δ. κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 26,2% έναντι 23,4% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Χρυσή Αυγή ερχόταν στην τρίτη θέση.

Απρίλιος 2016

Τον Απρίλιο η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Action24 έδινε διαφορά 6 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, με τη ΝΔ να λαμβάνει ποσοστό 31% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζόταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός με διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα (ποσοστά 30% και 23% αντίστοιχα). Στην παράσταση νίκης, η Ν.Δ. προηγείτο του ΣΥΡΙΖΑ κατά 18 μονάδες (50%-32%).

Τον ίδιο μήνα η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του Σκάι, έδινε τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 8 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερχόταν πρώτο με 24,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε με 16,5%.

Μάιος 2016

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Μαΐου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 8 ποσοστιαίες μονάδες. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, έναντι του 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας, το 80,5% των Ελλήνων πιστεύει πως τα πράγματα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση και ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να βγάλει την χώρα από το μνημόνιο ακόμη κι αν εξαντλήσει την τετραετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ