ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Υπάρχει πρόοδος στη συζήτηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μητσοτάκης: Υπάρχει πρόοδος στη συζήτηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
EUROKINISSI

Συζήτηση με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν.

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στον πρωθυπουργό αφορούσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πρόοδος στη συζήτηση για την «επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», αλλά αποφεύγοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία επ' αυτού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι πιθανή η επίτευξη του στόχου της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, με μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, λαμβάνοντας υπόψη και την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχει momentum, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος και στη θετική άποψη που υπάρχει στη βρετανική κοινή γνώμη για το θέμα.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θέλει να αναφέρεται στο ζήτημα με τη σωστή ορολογία, κάνοντας λόγο για «επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» και όχι «επιστροφή», και επισήμανε ότι «υπάρχει καλύτερη κατανόηση» για το θέμα, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα ήθελε να αποκαλύψει περισσότερα δημοσίως.

Για την Τουρκία

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση:

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός και στο επίκεντρο της επίσκεψής του βρίσκεται η προβολή της Ελλάδας ως ενός εκ των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών παγκοσμίως και ειδικότερα, οι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην χώρα μας.

Στις μεταρρυθμίσεις, τη μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης, τη στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας έναντι της οξείας ενεργειακής κρίσης, αλλά και στα διλήμματα εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως κεντρικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με τον Franck Petitgas, επικεφαλής της Morgan Stanley International, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά και στη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έχουν θέσει την οικονομία σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης.

Όπως τόνισε, δε, με οδηγό την ανάπτυξη, η Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, προβλέπεται να έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019 στην Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ταυτόχρονα στη στήριξη της κοινωνίας έναντι της ενεργειακής κρίσης, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση από τη χώρα μας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στο σχέδιό του να μετατραπεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ