ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουκουρέστι - Δένδιας: Στηρίζουμε την Ουκρανία - Είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό

Βουκουρέστι - Δένδιας: Στηρίζουμε την Ουκρανία - Είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό
«Το συμπέρασμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι σαφές: ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα» είπε ο Νίκος Δένδιας Intime (Φωτογραφία Αρχείου)

«Η Ελλάδα έχει ψηφίσει τα σχετικά Πρωτόκολλα εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας από το Βουκουρέστι που βρίσκεται στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο Νίκος Δένδιας είπε μεταξύ άλλων «Η Σύνοδος σήμερα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τους οποίους καλωσορίζουμε στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει ψηφίσει τα σχετικά Πρωτόκολλα εισδοχής.

Η ελληνική θέση στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι σαφής. Κατ’ αρχήν, στηρίζουμε την Ουκρανία. Αλλά γενικότερα, είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Και οι πάγιες αρχές μας είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και η προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Το συμπέρασμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι σαφές: ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα».

Σημειώνεται πως ο Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, 30 Νοεμβρίου 2022, στην Πολωνία, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

Συγκεκριμένα αύριο Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ με θέμα «Trust in Decline- The OSCE at a crossroads. How did we get here?».

Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, θα συμμετάσχει στην έναρξη των εργασιών της ολομέλειας της Συνόδου. Η ομιλία του ΥΠΕΞ στην ολομέλεια θα λάβει χώρα περί ώρα 12:30-13:00 (ώρα Ελλάδας).

Στο περιθώριο τω εργασιών της υπουργικής Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών, του Ουζμπεκιστάν Vladimir Norov, της Αρμενίας, Ararat Mirzoyan, του Τατζικιστάν, Sirojiddin Muhriddinovich Aslov και του του Αζερμπαϊτζάν, Jeyhun Bayramov.

Στις ανωτέρω διμερείς συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών, εκτός από θέματα διμερούς ενδιαφέροντος αναμένεται να συζητηθούν και ζητήματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή, οι εξελίξεις στην Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ