ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Βρετανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για πλήγμα στην οικονομία από ενδεχόμενο Brexit

Οι Βρετανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για πλήγμα στην οικονομία από ενδεχόμενο Brexit
Τοιχογραφία στους δρόμους του Μπρίστολ αναπαριστά μια ιστορική φωτογραφία από το παρελθόν στα πρόσωπα των Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον. «Θα βγούμε από την ΕΕ για να δούμε μια συμμαχία των δύο;» μοιάζει να αναρωτιέται ο στρατευμένος καλλιτέχνης του δρόμου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 REUTERS/Peter Nicholls

Πλήγμα στη βρετανική οικονομία σε ενδεχόμενο Brexit, αναμένει η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην εφημερίδα Observer.

Το 88% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ το 82% αναμένει αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών.

Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Observer από την εταιρεία Ipsos MORI, συμμετείχαν 639 οικονομολόγοι, οι οποίοι εργάζονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Brexit 2016 05 29 Ipsos MORI Poll Economists Views on Brexit

Το κρίσιμο δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για τις 23 Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron) να έχει δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί απολύτως την ετυμηγορία του βρετανικού λαού.

«Η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων πιστεύει πως η έξοδος από την ΕΕ θα πλήξει την οικονομία μας, θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και θα αυξήσει τις τιμές», σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Στον αντίποδα, ο Μάθιου Έλιοτ (Matthew Elliott), επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave, αντέτεινε ότι οι οικονομολόγοι προβάλλουν διαρκώς «τα ίδια κούφια επιχειρήματα» με αυτά που επικαλούνταν για τη μετάβαση από τη στερλίνα στο ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ