ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλίν: ΗΠΑ και Γαλλία κακομαθαίνουν την Ελλάδα, αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπη με εμάς

Καλίν: ΗΠΑ και Γαλλία κακομαθαίνουν την Ελλάδα, αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπη με εμάς
«Η Τουρκία δεν παραμένει δίχως αντίδραση. Δηλαδή όταν παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα, τον εναέριό μας χώρο...» δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν AP Photo/Emrah Gurel

Μπαράζ πυρών κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε η Άγκυρα σήμερα, Τρίτη (29/11). Μετά τον Ακάρ, ο Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε ότι η χώρα μας στηρίζεται στις ξένες δυνάμεις, αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ΗΠΑ και Γαλλία «κακομαθαίνουν» την Ελλάδα, η οποία όταν πάψει να στηρίζεται στους άλλους θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Τουρκία.

Ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, αν και υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει διάλογο με την Ελλάδα, στη συνέχεια κατηγόρησε τη χώρα μας ότι παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία μόνο βασιζόμενη σε άλλες χώρες και προέτρεψε τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να μην κακομαθαίνουν την χώρα μας, αλλά να τη συμβουλέψουν να συνεργαστεί με την Τουρκία.

Παράλληλα, ο Καλίν εξαπέλυσε απειλές:

«Τα αντίθετα βήματα δεν θα μείνουν αναπάντητα από την Τουρκία. Δίνουμε απάντηση σε αυτά. Η Τουρκία δεν παραμένει δίχως αντίδραση. Δηλαδή όταν παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα, τον εναέριό μας χώρο, όταν υπάρχουν ισχυρισμοί και κατηγορίες εναντίον μας. Όταν υπάρχουν παραβιάσεις συνόρων, όταν υπάρχει προπαγάνδα και ενέργειες κατά της Τουρκίας τότε η Τουρκία δεν παραμένει αδρανής.»

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ακόμη:

«Αν η Ελλάδα έχει υιοθετήσει την πολιτική "υπέρβασης" εναντίον της Τουρκίας πάνω σε ένα άλλο "μεγάλο κύμα", να γνωρίζει ότι αυτό το μεγάλο κύμα δεν συνεχίζει για πάντα. Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Τι θα κάνεις αν το κύμα αυτό πάει πίσω ή όταν δεν υπάρχει κύμα; Τι θα κάνεις όταν βρεθείς αντιμέτωπη με την Τουρκία; Δεν χρειάζεται όλο αυτό, αυτό λέμε πάντα».

Ο ίδιος δεν δίστασε να απευθυνθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ζητώντας επί της ουσίας να άρουν την υποστήριξή τους στην Ελλάδα:

«Προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέψτε μου να τις κατονομάσω, ειδικά τη Γαλλία... Η έκκλησή μας προς αυτές είναι η εξής: Μην ενθαρρύνετε την Ελλάδα να υιοθετεί μια κακομαθημένη στάση με την οποία θα εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες. Θα πρέπει επίσης (σ.σ. οι χώρες αυτές) να την συμβουλεύουν και να συστήνουν στην Ελλάδα ότι ορίζει η κοινή λογική προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι θα επωφεληθούμε από κάτι τέτοιο».

«Πυρά» από Ακάρ

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε «πολιτικούς στην Ελλάδα» ότι σαμποτάρουν και καταστρέφουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Άγκυρας.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός είπε τη Δευτέρα:

«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα σαμποτάρουν, δυστυχώς, την δουλειά και τις ειρηνευτικές μας προσπάθειες, θυσιάζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των δύο χωρών για τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις τους. Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί αυτοί διακινδυνεύουν την ασφάλεια των πολιτών τους με τις πράξεις τους αυτές».

Κατά τις δηλώσεις του, που έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την «ίδρυση» του ψευδοκράτους, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι η ελληνική πλευρά κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί για να διαταράξει την ειρήνη και την ασφάλεια» μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Παρότι ο κ. Ακαρ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, «φωτογράφησε» τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο -πολιτικούς κατά των οποίων έχουν πολλές φορές καταφερθεί Τούρκοι αξιωματούχοι.

«Λέμε πάντα ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά δεν θα παραβιάσουμε τους νόμους ούτε τα δικαιώματά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ