ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα υπογραφών για τους ισραηλινούς SPIKE NLOS

Ώρα υπογραφών για τους ισραηλινούς SPIKE NLOS
Η σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα αγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 335 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι εξασφαλισμένα Rafael Advanced Defense Systems

Η ώρα της κρίσης για την απόκτηση των ισραηλινών πυραύλων ακριβείας SPIKE NLOS και SPIKE ER2 έφτασε.

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας με σκοπό να κλείσει το θέμα που εδώ και έναν χρόνο μένει «παγωμένο» στις ελληνικές καλένδες.

Ισραηλινά όπλα για Στρατό και Ναυτικό

Ο Αμίρ Εσέλ θα συναντηθεί αρχικά με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και στη συνέχεια με τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αριστείδη Αλεξόπουλο. Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν τη σύμβαση για την προμήθεια 27 συστημάτων, των τεχνολογικά προηγμένων πυραύλων ακριβείας SPIKE NLOS για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και ακόμη 8 για το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν νέες συμβάσεις για τα SPIKE NLOS της Αεροπορίας Στρατού και τις συλλογές SPICE της Πολεμικής Αεροπορίας αφού τα συστήματα αυτά θα πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας και να τρέξει ταυτόχρονα η αναβάθμιση των Επιθετικών Ελικοπτέρων Apache ΑΗ-64Α.

Η σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα αγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 335 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι εξασφαλισμένα. Τα 280 εκατομμύρια αφορούν τα εποχούμενα SPIKE NLOS που θα εξοπλίσουν τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς στον Έβρο και τα νησιά και τα υπόλοιπα 55 εκατομμύρια τα οκτώ συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα SPIKE NLOS για τις Κανονιοφόρους και τέσσερα SPIKE ER2 για τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου.

Έντονο Παρασκήνιο

Η απόκτηση των ισραηλινών «υπερόπλων» έχει περάσει από σαράντα κύματα με τη δεδηλωμένη πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην προμήθεια τους. Το πρόγραμμα έλαβε την έγκριση της Βουλής πριν από έναν χρόνο ωστόσο, εξαιτίας διαφόρων ενστάσεων και «γραφειοκρατικών» προβλημάτων κινδύνευσε να μείνει για πάντα στις καλένδες.

Αποφασιστική ώθηση για να προχωρήσει το θέμα δόθηκε κατά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένι Γκάντζ, με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας να δίνει σαφείς κατευθύνσεις ώστε να ξεπεραστούν άμεσα όλα τα τεχνικά και μη εμπόδια, μπροστά στον κίνδυνο να ναυαγήσει το πρόγραμμα.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έτρεχαν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες ώστε σήμερα να μπουν οι υπογραφές ωστόσο, ακόμη και την τελευταία στιγμή, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα αν οι δύο πλευρές θα δώσουν σήμερα τα χέρια.

Στην Αθήνα πάντως, γίνεται σαφές ότι αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να ενισχυθεί το ελληνικό οπλοστάσιο με SPIKE NLOS και SPIKE ER2 καθώς νέα αναβολή θα οδηγήσει ενδεχομένως σε οριστική ματαίωση μιας και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τρίτες χώρες για την απόκτηση των συγκεκριμένων συστημάτων.

Στενή συνεργασία

Στο τραπέζι των σημερινών συζητήσεων αναμένεται να μπει και το ενδιαφέρον της Αθήνας για τα αναβαθμισμένα ισραηλινά UCAV HERON TP, που αποτελούν την οπλισμένη έκδοση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών που νοικιάζει η Ελλάδα για την επιτήρηση των θαλάσσιων περιοχών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αθήνα και Τελ Αβίβ άλλωστε, έχουν στενή συνεργασία στον τομέα των Μη Επανδρωμένων αλλά και στα συστήματα αντιμετώπισης τους αφού μόλις το περασμένο καλοκαίρι εγκαταστάθηκε στα ελληνικά νησιά ένα καινοτόμο σύστημα που λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι σε εχθρικά UAV.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ