ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Γ. Χρυσουλάκη για την έναρξη του «Nikos Kazantzakis Visiting Scholar»

Συνάντηση του Γ. Χρυσουλάκη για την έναρξη του «Nikos Kazantzakis Visiting Scholar»
To πρόγραμμα οργανώνεται με χορηγία του Modern Greek Studies Foundation και τη στήριξη του UC Berkeley Modern Greek and Hellenic Studies Program

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση  με την διακεκριμένη Ομογενή Ιστορικό και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Berkeley των ΗΠΑ, Christine Philliou, ενόψει της προγραμματισμένης επίσημης έναρξης, την άνοιξη του 2023, του προγράμματος «Nikos Kazantzakis Visiting Scholar».

To πρόγραμμα οργανώνεται με χορηγία του Modern Greek Studies Foundation και τη στήριξη του UC Berkeley Modern Greek and Hellenic Studies Program. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ευρύτερα οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Berkeley.

Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε τη σημασία του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, του μοναδικού διεθνώς που φέρει το όνομα του Νίκου Καζαντζάκη, τη σημαντική ώθηση που αναμένεται να προσφέρει στις Ελληνικές Σπουδές καθώς και στη γενικότερη κατανόηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, γλώσσας και πολιτισμού, ειδικά στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται η υποστήριξη ερευνητών που ασχολούνται με τον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών, ενώ αναμένεται στο μέλλον η χρηματοδότηση μιας Έδρας που θα φέρει το όνομα του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε την βούληση της Γενικής Γραμματείας να συνεχίζει να στηρίζει με κάθε πρόσφορο μέσο ανάλογες δράσεις με παρανομαστή το έργο Ελλήνων ομογενών με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της εικόνας της χώρας διεθνώς.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσκεψη το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα και στη συνάντηση που είχε στην Γενική Γραμματεία με τον Chris Gus Kanios, επικεφαλής του Modern Greek Studies Foundation, το οποίο χρηματοδότησε το «Nikos Kazantzakis Endowment Fund» και μέσω αυτού την δημιουργία του προγράμματος «Nikos Kazantzakis Visiting Scholar». Κατά την επίσκεψη αυτή συζητήθηκαν οι συστηματικές προσπάθειες του Ιδρύματος για την προαγωγή των Ελληνικών Σπουδών και πολιτιστικών εκδηλώσεων ελληνικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Σαν Φραντσίσκο και ευρύτερα στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ