ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολεμικό Ναυτικό: Στο μικροσκόπιο οι προσφορές για την αναβάθμιση του Στόλου

Πολεμικό Ναυτικό: Στο μικροσκόπιο οι προσφορές για την αναβάθμιση του Στόλου
Υψηλόβαθμες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού τονίζουν ότι και οι δύο προτάσεις ανταποκρίνονται πλήρως στις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου αν και διαφέρουν στα σημεία

Υπό το βλέμμα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ» που έβγαλε το σύνολο σχεδόν του ελληνικού Στόλου στο Αιγαίο.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ παρακολούθησε την άσκηση από το κατάστρωμα της Φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ», όπου ενημερώθηκε για τα αντικείμενα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και τα απαιτητικά σενάρια που έλαβαν χώρα στο Μυρτώο και το Βόρειο Κρητικό πέλαγος.

Για μία εβδομάδα, τα «ατσάλινα» τείχη του Στόλου, έκαναν προβολή ισχύος, επιδεικνύοντας τον υψηλό βαθμό επαγγελματισμού και την ετοιμότητα τους. Μονάδες Επιφανείας, Υποβρύχια και Ελικόπτερα ασκήθηκαν σε κάθε μορφή ναυτικού πολέμου κάνοντας πράξη το δόγμα «εκπαιδευόμαστε όπως θα πολεμήσουμε».

Στο μικροσκόπιο οι προσφορές

Εν τω μεταξύ, αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού εξετάζουν ήδη τις τελικές προσφορές των δύο διεκδικητών του προγράμματος για τις νέες Κορβέτες που θα ενισχύσουν τον ελληνικό Στόλο, της ιταλικής Fincantieri και της γαλλικής Group Naval.

Υψηλόβαθμες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού τονίζουν ότι και οι δύο προτάσεις ανταποκρίνονται πλήρως στις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου αν και διαφέρουν στα σημεία.

Ωστόσο, κρίσιμο ρόλο θα παίξει το οικονομικό σκέλος που παρόλο που περιγράφεται στις τελικές προσφορές θα αποτελέσει και προϊόν διαπραγμάτευσης σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και ηγετών. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ιδανικό ένα οπισθοβαρές πρόγραμμα εξόφλησης με μεγάλο ορίζοντα αποπληρωμής.

Μια τέτοια πρόταση, η οποία ασφαλώς θα προκύψει από τις συζητήσεις που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τους ομολόγους τους, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» το πρόγραμμα για την Αθήνα και να κρίνει τον «νικητή» της διαδικασίας.

Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις

Το θέμα της πρόσκτησης Κορβετών αναμένεται να περάσει από το ΚΥΣΕΑ του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής και μετά στην Ολομέλεια. Πιθανή ημερομηνία συζήτησης στην Επιτροπή είναι η 15 Ιανουαρίου οπότε και είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη Μέριμνα Προσωπικού.

Πολύ νωρίτερα ωστόσο, ενδεχομένως ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας, ο Αρχηγός ΓΕΝ θα δώσει την εισήγηση του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και στη συνέχεια θα ενημερώσει την κυβέρνηση.

Η πρόθεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, όπως έχει εκφραστεί ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο, είναι να κινηθεί ταχύτατα η διαδικασία για να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές και αποτρεπτικές ικανότητες του ελληνικού Στόλου, ενόψει μάλιστα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στα νότια της Κρήτης αλλά και λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας.

Εξίσου σημαντική ωστόσο, είναι και η «αναγέννηση» των ελληνικών ναυπηγείων που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η ιταλική Fincantieri έρχεται με πρόταση για σημαντική επένδυση στα ναυπηγεία Ελευσίνας ενώ οι Γάλλοι έχουν επιλέξει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με εγχώρια συμμετοχή που θα φτάσει στο 30%.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, το πρώτο πλοίο θα κατασκευαστεί στο εξωτερικό ώστε να ενταχθεί σε υπηρεσία το συντομότερο δυνατόν ενώ τα υπόλοιπα τρια, από το σύνολο 3+1, θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ