ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική φορέων στο νομοσχέδιο για την άρση απορρήτου και την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ

Κριτική φορέων στο νομοσχέδιο για την άρση απορρήτου και την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαδικασία άρσης απορρήτου στη Βουλή, η οποία κορυφώνεται την Πέμπτη, στην Ολομέλεια με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού.

Κατά τη σημερινή επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή οι φορείς που είχαν κληθεί εξέφρασαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ενστάσεις και επιφυλάξεις. Ειδικότερα, κριτική άσκησαν ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος καθώς και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός.

«Μας χωρίζει άβυσσος», ανέφερε ο κ. Βερβεσός κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης από πλευράς κυβέρνησης.

Εκ μέρους της ΑΔΑΕ ο κ. Ράμμος εξέφρασε τη διαφωνία του με αρκετές διατάξεις, όπως εκείνη που αφορά στην απόφαση για την άρση των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας που παραμένει σε δύο εισαγγελείς με τον έναν εντός ΕΥΠ και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αιτιολόγηση, έστω και απόρρητη.

Κριτική άσκησε και στη διάταξη για την ενημέρωση του παρακολουθούμενου μετά από μία τριετία και μάλιστα σε συνδυασμό με την εξάμηνη καταστροφή των αρχείων.

Η Ένωση Εισαγγελέων εκτίμησε ότι οι διατάξεις για το απόρρητο κινούνται προς θετική κατεύθυνση, ενώ οι δικαστικοί ζήτησαν όπως ο Πρόεδρος της Βουλής προβλέπεται να δίνει άδεια για παρακολούθηση πολιτικών, να δίνει ανώτατος δικαστικός άδεια για παρακολούθηση δικαστικών.

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Νικόλαος Φιστόπουλος στο ερώτημα αν θα συμφωνούσε με την παρακολούθηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως δεν εξαιρείται κανείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ