ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρο της Ελλάδας: Πυρά Ελληνοαμερικανών βουλευτών κατά Ερντογάν

Στο πλευρο της Ελλάδας: Πυρά Ελληνοαμερικανών βουλευτών κατά Ερντογάν
Ο ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας αποκάλυψε ότι εργάζεται για τον περιορισμό των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία όταν χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας AP Photo / Mary Schwalm

Την θερμή υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο 33ο Greek Economic Summit.

Οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Τζον Σαρμπάνης και Κρις Πάππας αναγνώρισαν τον ηγετικό ρόλο της χώρας μας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισαν πως είναι ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ. Παράλληλα, έκαναν λόγο για προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας, ενώ σημείωσαν ότι υποστηρίζουν την απαγόρευση προμήθειας στην γειτονική χώρα, μαχητικών αεροσκαφών F16.

Ιδιαίτερα ο Γκας Μπιλιράκης σημείωσε προτίθεται να εγείρει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και άλλων ενεργειών του Προέδρου Ερντογάν, ενώ ο Κρις Πάπας σημείωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να περιοριστούν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία όταν χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας.

Γκας Μπιλιράκης: Η Ελλάδα πολύ ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή

Η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή και μοιράζεται αμυντικές υποδομές απέναντι σε υπαρξιακές απειλές, τόνισε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στο 33ο Greek Economic Summit. Ειδικότερα, δήλωσε περήφανος για τις ενεργειακές συμμαχίες της Ελλάδας, καθώς και για την εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πιο κατάλληλη χώρα για «να προσφέρει στην Ευρώπη ενέργεια που χρειάζεται απελπισμένα» και τόνισε πως προσδοκά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του τερματικού σταθμού LNG στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα προσφέρει φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στην αξιοποίηση υποδομών LNG Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο ενεργειακό κόμβο, που χρειάζεται η Ευρώπη.

Περαιτέρω, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού EastMed και είπε ότι ευελπιστεί ότι η διοίκηση Μπάιντεν θα ξανασκεφτεί τη στάση της, ιδίως υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Γκας Μπιλιράκης προεδρεύει και συμπροεδρεύει στις επιτροπές αμερικανοεβραϊκών και ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αντίστοιχα, και εργάζεται, όπως ανέφερε, να διευκολύνει στην καλύτερη κατανόηση των Αμερικανών βουλευτών σε ό,τι αφορά τις πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και πως ό,τι είναι καλό για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι καλό και για τις ΗΠΑ.

Επίσης, σημείωσε ότι εργάζεται με ομοϊδεάτες Αμερικανούς βουλευτές προκειμένου να εγείρουν το ζήτημα της τουρκική προκλητικότητας και άλλων ενεργειών του Προέδρου Ερντογάν οι οποίες αντίκεινται στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Προανήγγειλε πως σύντομα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα μοιράζεται κοινές αξίες με τις ΗΠΑ

Η Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας, μοιράζεται κοινές αξίες με τις ΗΠΑ, τόνισε η Νικόλ Μαλλιωτάκη, σε συζήτηση στο πλαίσιο του 33ου Greek Economic Summit, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διευρυνθούν οι διμερείς σχέσεις.

Η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής δήλωσε περήφανη που εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα και την Ελλάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως αυτή είναι η φιλοδοξία ενός ομογενούς που έρχεται στις ΗΠΑ.

Επίσης, η Νικόλ Μαλλιωτάκη αναφέρθηκε στη σημασία της διακομματικής στήριξης της τροπολογίας για την απαγόρευση προμήθειας στην Τουρκία, μαχητικών αεροσκαφών F16 που χρησιμοποιούνται για προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα. Δήλωσε πως ήταν περήφανη στιγμή για την ίδια να είναι παρούσα στη Βουλή των Αντιπροσωπών, όταν πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ομιλία. Σημείωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια εξαιρετική και ελκυστική ομιλία στα μέλη του Κογκρέσου όταν αναφέρθηκε για το πώς τα θεμελια των δύο χωρών είναι παρόμοια, η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας και οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει αυτές τις αρχές για τη δημοκρατία τους. «Αυτό είναι ένα σταθερό θεμέλιο που πρέπει να μεγαλώσουμε».

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε πως έθεσε την ανάγκη ενεργειακής ανεξαρτησίας των χωρών. Τόνισε πως υποστηρίζει την καθαρή ενέργεια και τη δαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, χωρίς ωστόσο αποκλεισμό των παραδοσιακών μορφών, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ως βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, προέταξε την ανάγκη οι ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τις εγχώριες πηγές ενέργειας και να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας.

Τζον Σαρμπάνης: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο δεσμός ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρός, τόνισε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. «Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ότι η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια δημιουργίας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, κατέγραψε τη συνεργασία στο ενεργειακό, οικονομικό, διπλωματικό επίπεδο και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εξακολουθήσει αυτή η συνεργασία, ανεξαρτήτως του κόμματος που θα ελέγχει τα Κοινοβούλια και τον Λευκό Οίκο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει πολύ καλές ευκαιρίες ως διακομετακομιστικός κόμβος και ο ρόλος της έγινε πιο σημαντικός μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε. Εξίσου τεράστια ευκαιρία είναι για την Ελλάδα οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων γύρω της στη Μεσόγειο, παρατήρησε ο κ. Σαρμπάνης, και προέταξε την αξιοποίησή τους. Μάλιστα, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα με την οποία κινείται η Ελλάδα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Μου έκανε τεράστια εντύπωση, ότι κάποια ημέρα επί 5 ώρες, ολόκληρη η Ελλάδα τροφοδοτείτο ενεργειακά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, οΤζον Σαρμπάνης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Ομογένεια θα συνεχίσει να εργάζεται και να υποστηρίξει αυτή τη σχέση.

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

Η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά, δήλωσε ο Κρις Πάππας, και υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων προκειμένου οι δύο χώρες να την εμβαθύνουν. Μιλώντας στο 33ο Greek Economic Summit, προέταξε πως «θα πρέπει να κάνουμε το παν να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η σχέση χαίρει της υποστήριξης αμφοτέρων των κομμάτων, τόσο των Ρεπουμπλικανών, όσο και των Δημοκρατικών».

Επισήμανε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν βασιστεί στις κοινές αξίες. «Εργαζόμαστε συνεχώς ώστε να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση, να την περάσουμε σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, η εθνική ασφάλεια» είπε και κατέγραψε πρόοδο με την ψήφιση σημαντικής νομοθεσίας η οποία ενισχύει την παρουσία των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στη συνεργασία μεταξύ Δημοκρατικών και των Ρεμπουπλικανών.

Εν συνεχεία, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα με την προμήθεια F16 στην Τουρκία. «Χρειάστηκε να μιλήσουμε με μια πιο σκληρή γλώσσα για να απαγορεύσουμε από την κυβέρνηση να μεταφέρει τέτοιου είδους οπλικά συστήματα, όπως τα F16, στην Τουρκία, η οποία δεν συμπεριφέρεται όπως οι άλλες χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Συνεχώς κάνει υπερπτήσεις και παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας» σημείωσε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής. Δήλωσε πως είναι υπερήφανος για την υπερκομματική ψήφιση, σχετικά με τα εξοπλιστικά της Τουρκίας, είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί ένα νομοσχέδιο με αντικείμενο την άμυνα και εκμυστηρεύτηκε πως έχει πολύ σημαντικές συζητήσεις, τόσο με Δημοκρατικούς όσο και με Ρεμπουπλικανούς βουλευτές, ώστε να περιοριστούν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία όταν χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας.

Αναφερθείς στην Ουκρανία, είπε πως «έχουμε μια έκνομη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών του ουκρανικού λαού» και εξέφρασε την ευαρέσκειά του που η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είχαν την ίδια άποψη.

Καταληκτικά, ο Κρις Πάππας τόνισε πως «αν δεν μπορέσουμε ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κόσμου, να δημιουργήσουμε μια δημοκρατία η οποία παρέχει την ευμάρεια και τη δύναμη που χρειάζονται οι χώρες μας, τότε είμαστε πιο ευάλωτοι στην επήρεια του εξτρεμισμού και του απολυταρχισμού, που ανεβαίνει με ανησυχητικό βαθμό σε όλο τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ