ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λεονταρισμοί Ερντογάν κατά Δύσης: Τεχνητές οι κρίσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο

«Η Τουρκία δεν γονατίζει, αντιθέτως βρίσκεται σε νέα εποχή ανόρθωσης», δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος AP Photo/Firdia Lisnawati

Εξαπολύοντας γενικευμένα «πυρά» κατά της Δύσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για «τεχνητές κρίσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο» και μία Τουρκία αποκλεισμένη από την ΕΕ για πολιτικούς λόγους, ενώ διαμηνύει πως δεν κάμπτεται από τις διεθνείς αντιδράσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Εμμένοντας στη θεωρία της απειλούμενης Τουρκίας, ο Ερντογάν δήλωσε: «Ζούμε σε μία χώρα της οποίας τα νότια σύνορα περιβάλλονται από τρομοκρατικές οργανώσεις, που είναι αποκλεισμένη από την ΕΕ για καθαρά πολιτικούς λόγους, που παραμένει εκτεθειμένη στο 'τεχνολογικό εμπάργκο' της Δύσης, και όλα αυτά, την ώρα που Μεσόγειος και Αιγαίο επιχειρούν να μας οδηγήσουν σε τεχνητές κρίσεις».

Και συνέχισε διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση:

«Η Τουρκία δεν γονατίζει. Αντιθέτως, έχει εισέλθει σε εποχή ανόρθωσης. Και αυτή η ανόρθωση θα συνεχιστεί».

Μιλώντας σήμερα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας Τουρκικών Εργοδοτικών Ενώσεων με επίκεντρο την οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία, σε αντίθεση με τη Δύση, έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ξεκαθάρισε πως «εάν υπάρχει κάποια απειλή που να προέρχεται από τα βόρεια της Συρίας θα την τερματίσουμε» -κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο Κομπάνι, το οποίο δήλωσε πως «θα πάψει να είναι κέντρο τρομοκρατών».

«Οι τρομοκράτες φίλοι σας θα 'πνιγούν' αν μπουν στην Τουρκία», προειδοποίησε με το βλέμμα στη Δύση.

«Είναι φανερά τα χάλια της Δύσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, άρα αν αυτή η απειλή προέρχεται από τα βόρεια της Συρίας, θα την τερματίσουμε με το να μην τους φέρουμε μέσα, αλλά θα τον αντιμετωπίσουμε στο βορρά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και νέες απειλές Τσαβούσογλου

Εμπρηστικής ρητορικής συνέχεια όμως και από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προχώρησε σήμερα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, σε νέες απειλές εναντίον της χώρας μας, λέγοντας ότι «αν η Αθήνα δεν θέλει ειρήνη, η Άγκυρα θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο».

Ανεβάζοντας ακόμη μια φορά τους τόνους, αυτή τη φορά με αφορμή τις στρατιωτικές ασκήσεις της Αθήνας στο Αιγαίο, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε προκλητικά:

«Είτε η Αθήνα θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα τηρήσει τις συμφωνίες, είτε θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο».

Όπως μεταδίδει επίσης το κρατικό πρακτορείο Anadolu, κατηγόρησε, επίσης, την Αθήνα ότι συνεχίζει τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα του, επιμένοντας στο αφήγημα της Άγκυρας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που ανεβάζει την ένταση στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης