ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή: Εξαπατημένος ή επικίνδυνος ο Μητσοτάκης

Τσίπρας στη Βουλή: Εξαπατημένος ή επικίνδυνος ο Μητσοτάκης
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Στο βήμα της Βουλής βρίσκετα αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ και την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

"Είστε ένας εξαπατημένος ή ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός", αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για θράσος του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάζεται ως θύμα και για αξιοθρήνητη παρουσία του από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δεσμευτεί πως θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έθεσε μια σειρά από ρητορικά ερωτήματα:

"Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών;

Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών;

Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή;

Τίνος κόμματος τα στελέχη απειλούσαν δημόσια με δεκαετή ποινή φυλάκισης, όσους δεν τηρούν το απόρρητο;

Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ;

Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους για το αν υπουργοί σας έχουν τεθεί σε παρακολούθηση";

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε, επίσης, γιατί τόσο καιρό δεν έχει γίνει μια μήνυση σε κάποιον δημοσιογράφο που έχει προχωρήσει στις αποκαλύψεις, υποστηρίζοντας πως το λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να άρει το απόρρητο, υπενθυμίζοντας τα όσα είπαν ο Κώστας Καραμανλής κι ο Αντώνης Σαμαράς.

"Αν όπως λέτε είστε αθώος:

Αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ, ώστε να μάθουμε αν υπήρξαν διατάξεις για τη παρακολούθηση από την ΕΥΠ όλων αυτών των προσώπων που φέρονται ως στόχοι.

Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί από το γραφείο σας για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ.

Ψηφίστε τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση".

Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε το αίτημα που έκανε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία, καλώντας τον πρωθυπουργό να το επικροτήσει.

Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Μητσοτάκη κι άλλα ερωτήματα:

«Παρακολουθούσε η ΕΥΠ με νόμιμη επισύνδεση, πέραν του κου Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα;

Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης;

Παρακολουθούσε και άλλους ευρωβουλευτέ ;

Τον κ. Κύρτσο, την κυρία Καϊλή;

Παρακολουθούσε τους επικεφαλής των εξοπλισμών;

Παρακολουθούσε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων";

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι είπε ψέματα ως προς την παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

«Οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουμε που βρίσκονται.

Θεσμικά θα αγωνιστούμε ως το τέλος να τις αναδείξουμε.

Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα, για να επαναλάβω τη φράση του Ηλία Ηλιού. Και το κρυφτούλι θα τελειώσει. Είτε το θέλετε είτε όχι. Με τη Δημοκρατία και την Εθνική ασφάλεια δε θα παίζουμε».

Ως προς το νομοσχέδιο, έκανε λόγο για προπέτασμα καπνού που έγινε για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μια συνταγματική εκτροπή μέσω του περιορισμού της αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ και της ενημέρωσης στον παρακολουθούμενο ύστερα από τρία χρόνια και χωρίς να ενημερώνεται για τους λόγους παρακολούθησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως επειδή δεν υπάρχει λόγος εθνικής ασφάλειας η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ήταν παράνομη.

Πρόσθεσε, εξάλλου, πως και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στο Predator να λειτουργεί στην Ελλάδα είτε από ιδιώτες είτε από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μίλησε, επίσης, και για την «καραμέλα» περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα ως προς τις υποκλοπές, τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα και για να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα.

«Σε σχέση με το απόρρητο, τώρα, έρχεστε χωρίς ντροπή για να θεσμοθετήσετε την αθλιότητα που κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας διαπράξατε. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου να το υποστηρίξει. Και αναρωτιέμαι τι σόι δημοκρατία είναι αυτή που η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα καλεί τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών για να ενημερωθεί για οποιοδήποτε ζήτημα και αυτός θα λέει: “Επικαλούμαι το απόρρητο, δεν μπορώ να σας απαντήσω”; Αντίστοιχα, όταν η ΑΔΑΕ προσπαθεί να ασκήσει τη συνταγματική της υποχρέωση να ελέγξει την ΕΥΠ, τότε με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σας, η ΕΥΠ θα μπορεί να αρνείται τον έλεγχο. Δηλαδή, ξαφνικά η ΕΥΠ θα είναι πάνω από τη Βουλή και πάνω από το Σύνταγμα; Και προσέξτε, για ποια ΕΥΠ μιλάμε; Αυτή που με την πρώτη πράξη της κυβέρνησης σας υπήχθη απευθείας στον πρωθυπουργό. Και που σήμερα κατηγορείται ότι λειτούργησε ως θεσμικό παράκεντρο προκειμένου να παρακολουθεί ακόμη και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. Αυτούς δηλαδή που κατ’ εξοχήν έχουν την ευθύνη της εθνικής μας ασφάλειας. Είναι αδιανόητο».

Ως προς τους δύο εισαγγελείς που εισάγονται, αναρωτήθηκε πόσοι εισαγγελείς χρειάζονται για να μην παραβιάζει το νόμο ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως οι άθλιες πολιτικές χρειάζονται κι άθλιες μεθόδους.

«Κάνετε μεγάλο λάθος, αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα ανεχτεί αυτή την εκτροπή. Η δημοκρατική συνείδηση είναι βαθιά εγγεγραμμένη στη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Που για άλλη μια φορά θα δώσει τη λύση. Διότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κι όποιος έχει ασελγήσει στις αξίες και στο σώμα της, πολύ σύντομα θα λογοδοτήσει. Και στον ελληνικό λαό και στη Δικαιοσύνη».

Βασικά σημεία της πρωτολογίας Τσίπρα:

- «Επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απέδειξε την ενοχή του και τη δειλία του.

- Δύο πρώην Πρωθυπουργοί σας λένε ευθέως ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνουν τη Δημοκρατία. Οι σταγόνες που νοιώθετε δεν είναι βροχή, είναι από την παράταξή σας.

- Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να κρύψετε τα ίχνη σας. Την ενοχή σας τη δηλώνουν οι πράξεις σας εδώ και 4 μήνες, ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο

- Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε την υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο του; Εγώ το έκανα; Ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Καραμανλής; Ο κ. Σημίτης; Ποιος; Έχετε το θράσος να αφήνετε υπονοούμενα. Την μετατρέψατε από υπηρεσία πληροφοριών σε υπηρεσία παρακολουθήσεων.

- Ποιος έσπευσε να αλλάζει το νόμο για να βάλει τον κολλητό του που δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου;

- Ποιος έφερε διάταξη που απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης, 10 μέρες μετά το αίτημα Κουκάκη;

- Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην Εξεταστική κρίσιμα πρόσωπα για το σκάνδαλο των υποκλοπών

- Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας για να αδρανοποιήσει την Εξεταστική Επιτροπή; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη που απειλούσαν με 10ετή ποινή φυλάκισης όσους δεν τηρήσουν το απόρρητο και πουν την αλήθεια

- Ποιος αρνείται να δώσει τα 6 ονόματα αστυνομικών που αποσπάστηκαν στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ.

- Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ για να γίνει έρευνα στους παρόχους , για να αποκαλυφθεί αν είναι μυθεύματα ή αν υπάρχει αλήθεια στις αποκαλύψεις.

- Όλα αυτά εσείς, όχι κάποιος τρίτος κ. Μητσοτάκη τα αποφασίσατε.

- Από ποιον εξαπατηθήκατε, από τον ανιψιό σας; Η εθνική ασφάλεια της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση.

- Εσείς δεν είπατε ότι τον αποπέμψατε, φορτώνοντάς του την ευθύνη; Ο ίδιος στην Θεσμών και Διαφάνειας είπε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε, ότι παραιτήθηκε και τον παρακαλούσατε να μείνει. Θα μας πείτε ποια είναι η αλήθεια; Φέρτε εδώ τα πρακτικά, να τελειώσει το παιχνίδι με τους θεσμούς.

- Είστε τελικά εξαπατημένος και παραπλανημένος από το ίδιο σας το αίμα ή ότι είστε επικίνδυνος; Αν είστε παραπλανημένος είναι ανεπαρκής, αν είστε ο φυσικός και ηθικός αυτουργός αυτής της πληγής στη Δημοκρατία είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός.

- Μετά από 40 μέρες κρυφτό εμφανίζετε τον εαυτό σας ως θύμα. Αντί να δώσετε απαντήσεις παρουσιάζεστε ως θύμα.

- Γιατί δεν έχετε μηνήσει αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις αφού είναι συκοφάντες; Έστω αυτοί για τους οποίους αναδεικνύονται διαρκώς στοιχεία.

- Την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες, και δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε κιόλας ότι αν φέρουν αποδείξεις θα πάνε φυλακή. Και ζητάτε αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε.

- Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή.

- Αν όλοι είναι συκοφάντες και είστε αθώος, αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο για να μιλήσουν όσοι κράτησαν το στόμα τους κλειστό στην Εξεταστική

- Αν είστε αθώος συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ

- Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό

- Ψηφίστε μία τροπολογία που να επαναφέρει την ενημέρωση από την ΑΔΑΕ στα θύματα παρακολούθησης σε παρόντα χρόνο, όχι σε τρία χρόνια.

- Χθες ζήτησα από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που λέτε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το νόμο έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε. Την επικροτείτε αυτήν την κίνηση ή θα κρυφτείτε πίσω από το απόρρητο;

- Γιατί διαβάζω διαρροές από χθες ότι εκτροπή θα αποτελεί όχι το να κρύψετε την αλήθεια αλλά το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία. Θέλετε να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι;

- Δεσμεύεστε ότι είναι ψευδή ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς, άλλα πολιτικά πρόσωπα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων; Περιμένω μία ξεκάθαρη απάντηση.

- Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους ευρωβουλευτές; Τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων;

- Εμείς δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο για να κρύψουμε τις ανομίες μας, λειτουργήσαμε θεσμικά, δεν κάναμε την ΕΥΠ τσιφλίκι μας

- Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ να παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο;

- Δεσμευθείτε ότι θα παραιτηθείτε εάν αποδειχθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος, δεν μπορείτε να καθίσετε ούτε μία μέρα.

- Έπρεπε να αποκαλυφθεί ότι ακούτε τη μισή Ελλάδα για να ανακαλύψετε τα θεσμικά κενά; Δεν έχουν διασύρει τα θεσμικά κενά τη δημοκρατία μας, ήταν η πολιτική σας απόφαση.

- Το νομοσχέδιο που φέρνετε, που έχει αποδομηθεί πλήρως, από επιστήμονες, την επιστημονική υπηρεσία της βουλής και τις ανεξάρτητες αρχές, έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μία θεσμική εκτροπή.

- Έχουμε να κάνουμε με τετελεσμένα κακουργήματα από τη διοίκηση και την κυβέρνηση. Καμία ασάφεια δεν σας οδήγησε να παρακολουθήσετε τους κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Υπήρξε η επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Προφανώς δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας και για αυτό δεν μας τον είπατε ποτέ.

- Επιτρέπει το υπάρχουν θεσμικό πλαίσιο στο πρέντατορ να λειτουργεί στην Ελλάδα ; Φυσικά όχι, συνεπάγεται ποινές κάθειρξης.

- Αφήστε την καραμέλα περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα.

- Οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων, με αυτόν τον υπάρχοντα ποινικό κώδικα.

- Γιατί στήνετε αυτό το αφήγημα για τον ΠΚ; Γιατί λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν τα αδικήματα. Πιστέψτε με, δεν αλλάξαμε τον ΠΚ για να πέσετε στα μαλακά εσείς που διαπράξατε τα αδικήματα.

- Το πρόβλημα είναι η τροπολογία σας για να κρύψετε την παρακολούθηση Κουκάκη. Και μόνο αυτό επιβεβαιώνει την ενοχή σας. Θελήσατε να τυφλώσετε την ΑΔΑΕ

- Πόσοι εισαγγελείς σας χρειάζονται για να μην παρανομείτε; Πόσοι;

- Η άθλια πολιτική σας που βαθαίνει τις ανισότητες, που αναδιανέμει τον πλούτο στους ισχυρούς, είναι μία πολιτική που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με άλλα μέσα. Οι άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεθόδους.

- Όποιος έχει ασελγήσει στη Δημοκρατία θα λογοδοτήσει και στον ελληνικό λαό και στη Δικαιοσύνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ