ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι NYT, το Predator, η Μαδαγασκάρη και η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Οι NYT, το Predator, η Μαδαγασκάρη και η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών
AP Photo/Mark Lennihan, File)

Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα των New York Times, πως η Ελλάδα έχει χορηγήσει στην Intellexa δύο άδειες εξαγωγής του λογισμικού Predator στη Μαδαγασκάρη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με την χορήγηση της άδειας η Ελλάδα παραδέχθηκε πως υποστήριξε την Interlexa παρότι αποκηρύσσει οποιαδήποτε σχέση με το παράνομο λογισμικό.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση στην εφημερίδα στην οποία αναφέρεται τόσο η αρμόδια αρχή χορήγησης των εν λόγω αδειών αλλά και στην υπόθεση της εσωτερικής έρευνας που έχει ξεκινήσει.

Τι γράφουν οι New York Times

«Τους τελευταίους μήνες, το Predator έχει επίσης αναστατώσει τη δημόσια ζωή της Ελλάδας, όπου διαπιστώθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί σε δημοσιογράφους και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα περιγράψει το spyware ως παράνομο και έχει δηλώσει πως δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Παρά τις αποκηρύξεις (της Αθήνας), η Ελλάδα παραδέχθηκε πως υποστήριξε την Intellexa και το λογισμικό spyware της με έναν ζωτικό τρόπο: δίνοντας άδεια στην εταιρία να εξάγει το Predator στη Μαγαδασκάρη, η κυβέρνηση της οποίας έχει ιστορικό καταστολής διαφωνούντων.

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου χορήγησε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου, 2021. Ενδεικτική της πίεσης υπό την οποία βρίσκεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά τις αναφορές του τοπικού Τύπου σχετικά με την εταιρία. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει το spyware ως δυνητικό όπλο και καλεί τις αρχές να δείξουν τη δέουσα επιμέλεια για την απαγόρευση χορήγησης αδειών εξαγωγής για να αποτρέψουν την κατάχρησή του».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στους New York Times

«Αγαπητή κυρία,

απολογούμαστε για την καθυστερημένη απάντηση. Έπρεπε να ζητήσουμε σχετικές πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Η αρμόδια αρχή για τη χορήγηση αδειών για εξαγωγές είναι η γενική γραμματεία οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η γενική γραμματεία χορήγησε δύο άδειες στην εταιρία Intellexa S.A. στις 15 Νοεμβρίου 2021. Τελικός χρήστης ήταν η υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Μαδαγασκάρης (Agence National anti-fraude, Madagascar).

Μετά από αναφορές στα ΜΜΕ, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την Εξωστρέφεια, ζήτησε από το γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών να διεξάγει εσωτερική διοικητική έρευνα για να εξεταστεί εάν τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ έχουν κάποια βάση. Η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ