ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EUMED 9: Οικονομία, ενέργεια και μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής

EUMED 9: Οικονομία, ενέργεια και μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής
Στην Ισπανία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Οι συνομιλίες στην EUMED9 αναμένεται να διεξαχθούν στη βάση τριών θεματικών: Η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο

Τα ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας,της ενέργειας και το μεταναστευτικό θα βρεθούν, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έχουν σήμερα στο Αλικάντε της Ισπανίας οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα).

Ως προς τα οικονομικά ζητήματα το Παρίσι εκτιμά ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν λίγο πολύ κοινές αντιλήψεις στα θέματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του συμφώνου σταθερότητας και συνεπώς είναι εφικτό να εμφανίσουν κοινές θέσεις στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στο ευρωπαϊκό επίπεδο επί τη βάσει των προτάσεων που υπέβαλε πρόσφατα η Ευρωπαΐκή Επιτροπή. Η γαλλική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός σχεδίου τόνωσης της ευρωπαΐκής βιομηχανικής παραγωγής, κατά το πρότυπο του αμερικανικού IRA.

Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας ο Γάλλος πρόεδρος, ο Ισπανός πρωθυπουργός και ο Πορτογάλος ομόλογός του πρόκειται να επικυρώσουν επίσημα το σχέδιο BarMar, για τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Βαρκελώνης και Μασσαλίας. Ο αγωγός θα μεταφέρει υδρογόνο και όχι αέριο, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εξηγεί το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και η παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Αλικάντε είναι μια απόδειξη αυτού του γεγονότος», λέει γαλλική διπλωματική πηγή. Σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας το Παρίσι εκτιμά ότι οι εννέα χώρες που θα βρεθούν στο Αλικάντε «συγκλίνουν στην ιδέα ότι το προτεινόμενο ανώτατο όριο που παρουσίασε η Επιτροπή είναι ανεπαρκές".

Τέλος σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό οι σχέσεις της Γαλλίας με την Ιταλία εξακολουθούν να είναι προβληματικές μετά το πρόσφατο συμβάν με το πλοίο "Ocean Viking", το οποίο μετά την άρνηση της Ιταλίας να το υποδεχτεί έπλευσε και αποβίβασε τους μετανάστες που είχε διασώσει στην Τουλόν της Γαλλίας. Η γαλλική πλευρά θεωρεί πως η συζήτηση θα πρέπει να γίνει στο επίπεδο της ΕΕ και πως θα αφορά τόσο την εφεξής εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στη Μεσόγειο, όσο και την αλληλεγγύη προς τις χώρες που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή του μετώπου».

Στην Ισπανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Αλικάντε της Ισπανίας θα ταξιδέψει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Πρόκειται για την 9η Σύνοδο EUMED η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω νόσησης του πρωθυπουργού της Ισπανίας με COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν στη βάση τριών θεματικών: Η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο.

Παράλληλα αναμένεται να υιοθετηθεί Διακήρυξη, η οποία θα εστιάζει στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στην οικονομική διακυβέρνηση, στο περιβάλλον της Μεσογείου, στη Νότια γειτονία, στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι στη Διακήρυξη της προηγούμενης Συνόδου EUMED που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2021), τέθηκε ως στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ μία σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος, με σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, της UNCLOS συμπεριλαμβανομένης.

Δεν θα λάβει μέρος στη σύνοδο η Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, δεν θα πάρει μέρος στην σύνοδο ΕUMED-9, η οποία θα αρχίσει στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, η Μελόνι εμφάνισε συμπτώματα γρίπης και στο Αλικάντε θα την αντικαταστήσει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ