ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΠ: Παύονται υποδιοικητές από τα καθήκοντά τους - Υπερψηφίστηκε με 156 «ναι» το νομοσχέδιο

ΕΥΠ: Παύονται υποδιοικητές από τα καθήκοντά τους - Υπερψηφίστηκε με 156 «ναι» το νομοσχέδιο
O υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σε αλλαγή της τελευταίας στιγμής προχώρησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, με νομοτεχνική βελτίωση, καθώς στο άρθρο 48 προστέθηκε μια ακόμα παράγραφος, η οποία προβλέπει ότι η θητεία των υποδιοικητών της ΕΥΠ παύει μέχρι τον διορισμό νέων.

Μέχρι τότε αναμένεται να ασκεί τις αρμοδιότητες του ο νυν διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ουσιαστικά η κυβέρνηση λήγει την θητεία των υποδιοικητών.

Αρμόδιες πηγές, άφηναν να εννοηθεί ότι η αλλαγή μπορεί να έγινε προκείμενου να «εναρμονίζονται» και τα προσόντα των υποδιοικητών με αυτά του εκάστοτε διοικητή, μετά και την αλλαγή των προσόντων που θα πρέπει με βάση τη νομοθεσία να έχει και ο Διοικητής.

Σημειώνεται πως με 156 ψήφους υπέρ έναντι 142 κατά, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων του, από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

«Κλείνει ένα μεγάλο θεσμικό κενό»

«Επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο θεσμικό κενό που υπήρχε και αναδείχθηκε μετά την αποκάλυψη της επισύνδεσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κλείνοντας στην ολομέλεια της Βουλής, τη διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και τη προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Τι προβλέπουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε σειρά βελτιωτικών αλλαγών:

  • Στο άρθρο 48 προστέθηκε παράγραφος η οποία προβλέπει ότι παύει αυτοδικαιως η θητεία των υποδιοικητων της Ε.Υ.Π - και μέχρι τον διορισμό νέων, την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο Διοικητής της ΕΥΠ.
  • Δεν θα καθορίζει ο Διοικητής της ΕΥΠ ανά εξάμηνο την λίστα των απαγορευμένων συσκευών παρακολούθησης, αλλά στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος θα εμπίπτει κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη του αδικήματος του άρθρου 370Α του ΠΚ.

Επίσης, στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται η διαδικασία παράδοσης της διάταξης άρσης του απορρήτου στους παρόχους επικοινωνίας και στην ΑΔΑΕ με ηλεκτρονικά κρυπτογραφημένο μήνυμα, προστέθηκε το χρονικό επίρρημα «αμελλητί» για να διασφαλίζεται η υποχρέωση άμεσης και κατεπείγουσας διαβίβασης και εκτέλεσης της διάταξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ