ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τις offshore ζητά η ΝΔ

Άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τις offshore ζητά η ΝΔ
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να νομοθετήσει την κατάργηση της διάταξης για τις offshore πριν από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, ζητεί  η Νέα Δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητεί παράλληλα από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον καταλογισμό των ευθυνών για τον εμπνευστή και τον συντάκτη της απαράδεκτης, όπως λέει, αυτής ρύθμισης, καθώς και να «αποκαλύψει τα υποκρυπτόμενα συμφέροντα που επέβαλαν τη νομοθέτησή της».

Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία σε κάθε περίπτωση θα καταργήσει αυτή τη διάταξη. «Οι offshore ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο πολιτικό, νομικό και ηθικό θέμα, η κοινωνία και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης το καταδικάζουν με ένταση, το θέμα είναι μείζον, δεν τελειώνει, δεν ξεπλένεται με ένα πρωτοσέλιδο» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας η «Αυγή».

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα, συμμεριζόμενη το μπαράζ αντιδράσεων και το σάλο που έχει ξεσηκωθεί, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα σε πολιτικά πρόσωπα να έχουν offshore σε συνεργαζόμενες φορολογικά χώρες.

«Εάν στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι κακώς νομοθέτησαν, πρέπει να το αποδείξουν. Και να το αποδείξουν άμεσα», τονίζει ακόμα ο κ. Κουμουτσάκος.

Με δηλώσεις του στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι «θα κάνει ότι χρειάζεται, και αν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, θα τροποποιηθεί η σχετική διάταξη».

«Αν υπάρχουν ζητήματα ερμηνείας της νομοθέτησης θα το δούμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε ρωγμή που να επιτρέπει σε κάποιους και κυρίως ανθρώπους του πολιτικού προσωπικού να έχουν δυνατότητα φοροδιαφυγής», σημείωσε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Η ΝΔ έχει καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για το θέμα των offshore στη Βουλή.

«Η Νέα Δημοκρατία ζητά την κατάργηση της εν λόγω διάταξης και επισημαίνει τον κίνδυνο που δημιουργείται από τη δημοσίευση της, καθώς είναι σαφές ότι θα ευνοήσει τα πολιτικά πρόσωπα εκείνα, που κατά παράβαση του νόμου, κατείχαν ή συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρίες», αναφέρουν οι βουλευτές της Ν.Δ.

Και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την διάταξη.

Πρόσκληση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να συνεννοηθούν προκειμένου να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα κλείνει την πόρτα στους πολιτικούς να δραστηριοποιούνται σε off shore εταιρίες, απηύθυνε το Ποτάμι.

«Δεν μπορεί κανένας βουλευτής και υπουργός να έχει διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο από τον μέσο πολίτη, να μπορεί να κάνει off shore σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ