ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμυνα Μαξίμου με επίθεση στη ΝΔ για το θέμα των offshore

Άμυνα Μαξίμου με επίθεση στη ΝΔ για το θέμα των offshore

Να αντιστρέψει το παιχνίδι των εντυπώσεων ως προς το μείζον πολιτικό θέμα που δημιουργήθηκε με τις εταιρίες offshore επιχειρεί το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση καταθέτει αύριο στη Βουλή τροπολογία που γενικεύει την ψηφισθείσα διάταξη και απαγορεύει την συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε εταιρία που έχει έδρα στο εξωτερικό.

Είναι γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου θορυβήθηκε περισσότερο από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση της «ύποπτης» διάταξης με ενδεικτική την σημερινή πρωτοσέλιδη έκδοση της «Αυγής» που ζητούσε την απόσυρσή της διότι αποτελεί «κοινωνική πρόκληση».

Ο Αλέξης Τσίπρας που συμμετείχε από το πρωί σε συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες αποφάσισε πως δεν μπορεί να αφήσει το θέμα να σύρεται άλλο και να προκαλεί πολιτικό κόστος στην κυβέρνησή του. Η λύση που επέλεξε το Μαξίμου για καθολικό αποκλεισμό υπουργών, βουλευτών, αρχηγών κομμάτων, ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων από την δυνατότητα συμμετοχής στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών με έδρα εκτός της χώρας προκρίθηκε ως η καταλληλότερη.

Διότι αφενός δεν αφήνει καμία πολιτική σκιά για προσπάθεια συγκάλυψης κυβερνητικών ή άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου εμφανίζει την κυβέρνηση να μην υποχωρεί ως προς την διάταξη καθώς δεν την αποσύρει. Επίσης η κυβέρνηση δεν ακυρώνεται ούτε και ως προς την επιχειρηματολογία της των προηγούμενων ημερών που εστιαζόταν στο ότι ακολούθησε τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Προκαλεί πάντως εντύπωση στην ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη η πρόκλησή της προς αρχηγούς άλλων πολιτικών κομμάτων να δηλώσουν εάν έχουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους σχέσεις με εταιρίες της αλλοδαπής.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως γύρω από το συγκεκριμένο θέμα η υποκρισία περίσσευε ως τώρα. «Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις» λένε κυβερνητικές πηγές. «Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος» καταλήγουν χαρακτηριστικά .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ