ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε ανυπόστατη συμφωνία

Νέο μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε ανυπόστατη συμφωνία
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας, καλώντας την να σταματήσει να επιδιώκει την όξυνση προσπαθώντας να αιτιολογήσει με έωλα επιχειρήματα τον αναθεωρητισμό και επεκτατισμό της.

«Δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε ανυπόστατη συμφωνία, συντονισμένα με εταίρους, φίλους και συμμάχους», τόνισε στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2023 ο υπουργός Εξωτερικών και κατέθεσε στα πρακτικά χάρτες με το ιστορικό διεκδικήσεων της Τουρκίας από το 1974 και μετά, που αποτυπώνουν τη διεύρυνση -όπως είπε- του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της Ελλάδας για το διάταγμα Σίσι που αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων Αιγύπτου – Λιβύης και τόνισε ότι η στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο λειτουργεί προς όφελος ασφάλειας στην περιοχή.

«Υπάρχουν χώρες που επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της Ελλάδας και απορρίπτουν τις τουρκικές φαντασιώσεις που θα συνεχίσουμε να αποδούμε ψύχραιμα και νηφάλια... Δεν θα διολισθήσουμε σε παραλογισμό και επιθετικότητα, τα δόγματα του 19ου αιώνα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναζητά σχέση καλής γειτονίας και σταθερότητας με όλους στη γειτονιά μας.

Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 o κ. Δένδιας είπε ότι δεν είναι ακριβές αυτό που υπάρχει σε μερίδα του ηλεκτρονικού αλλά και έντυπου τύπου περί συμφωνίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι ορθό και δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας να προκαθορίζει τη στάση νομοθετικών σωμάτων της υπερδύναμης.

«Μπορεί για τη ΝΔ εκλογικά να είναι επωφελέστατο για τη χώρα είναι λάθος», είπε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι ένα βαθύτατα ηθικό και λαϊκό κόμμα.

«Συγκρουστήκαμε με οικονομικές ελίτ στην ιστορία της παράταξής μας, και πολλές φορές ηττηθήκαμε. Οι ήττες αυτές είναι ηθική παρακαταθήκη της παράταξής μας. Είμαι περήφανος για αυτές τις ήττες», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ