ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2023 - Γεραπετρίτης: Nομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Προϋπολογισμός 2023 - Γεραπετρίτης: Nομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο της σύγκρουσης αρμοδιοτήτων ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση τον Ιανουάριο προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στα πλαίσια της συζήτησης του Προϋπολογισμού 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας το νομοσχέδιο που επρόκειτο να κατατεθεί αναμένεται να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση της οργάνωσης του κράτους, που όπως χαρακτηριστικα δήλωσε «για πρώτη φορά στα χρονικά επιτελέστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, η εν λόγω μεταρρύθμιση, έρχεται ως συνέχεια των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν για την οργάνωση του κράτους και την ψηφιοποίηση του κράτους.

Συγκεκριμένα, αφορά στην αποκάθαρση των αρμοδιοτήτων των φορέων του κράτους και όλων των μονάδων και επιπέδων του, περιλαμβανομένων και των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της σύγκρουσης αρμοδιοτήτων που οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα, με στόχο «πάνω από όλα επιτέλους να έχουμε μια διαλειτουργικότητα του κράτους».

Ο κ. Γεραπετρίτης, απάντησε σκωπτικά στους υπαινιγμούς του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον οποίο διαδέχθηκε στο Βήμα της Βουλείας, περί αντιθεσμικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στη Δικαιοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές, επικαλούμενος την «περίοδο Θάνου» και «την υπερπήδηση της επετηρίδας των δικαστών» για να τοποθετηθεί ο εκλεκτός της κυβέρνησης Τσίπρα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ενώ διερωτήθηκε «γιατί δεν βρέθηκαν οι λύσεις που σήμερα βλέπει να υπάρχουν ο πρώην υπουργός Οικονομικών όταν κυβερνούσε;».

«Υπάρχουν λύσεις για όλα, μας είπε ο κ. Τσακαλώτος. Τότε που ήταν αυτές οι λύσεις όταν ήσασταν κυβέρνηση και πράξατε εκείνα που πράξατε; Ξαφνικά σας ήρθε μια πολιτική επιφοίτηση; Δεν προλάβατε και είχατε αυταπάτες όμως. Σε κάθε περίπτωση όμως τις λύσεις τις έδωσε η παρούσα κυβέρνηση», τόνισε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι ο προϋπολογισμός που τίθεται το Σάββατο (17/12) προς ψήφιση, είναι ο πρώτος εκτός ενισχυμένης εποπτείας αποτυπώνοντας την οικονομική πραγματικότητα της χώρας, δηλαδή: Ανάπτυξη διπλάσια από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, 50 μονάδες μείωση του χρέους, η Ελλάδα ως πρωταθλητής στην ενίσχυση των πολιτών και στην ενέργεια και στην Υγεία, ρεκόρ εξαγωγών, ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, το μεγαλύτερο κατ' αναλογία ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα, η Ελλάδα μέσα στις τρεις πρώτες χώρες που λαμβάνει ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης, μείωσης φόρων και εισφορών με τελευταία την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, δύο συν μία αυξήσεις για τον κατώτατο μισθό, αυξήσεις για τους συνταξιούχους μετά από μια δεκαετία, πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής Οικονομίας και ο μεγάλος στόχος που είναι μπροστά «και θα τον προλάβουμε» για την επενδυτική βαθμίδα.

Οργάνωση του κράτους

Αναφερόμενος στα οργανωτικά του κράτους, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα υλοποιεί σε τρεις φάσεις την οργάνωση και ανασυγκρότηση της λειτουργίας του κράτους: Η πρώτη αφορούσε την κεντρική οργάνωση του κεντρικού κράτους, αυτό το οποίο ονομάζεται «επιτελικό κράτος», η οποία έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα δεδομένου ότι ουδέποτε υπήρξε νόμος για εγχειρίδιο διακυβέρνησης. Η δεύτερη για την ανσυγκρότηση του κράτους, ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και πλέον από 500 ψηφιακές υπηρεσίες το 2019, έχουμε 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες σε μία ενιαία Πύλη. «Αυτό σημαίνει ότι το 2019 μας παραδώσατε 8,8 εκατ. συναλλαγές σήμερα έχουμε υπερβεί το 1 δισ. ψηφιακές επιλογές. Είναι το ίδιο κράτος αυτό με αυτό που μας παραδώσατε;» είπε ο υπουργός Επικρατείας προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Η τρίτη φάση η οποία ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι έρχεται τον Ιανουάριο και θα ψηφιστεί από την Βουλή είναι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Θεσμοί

Απαντώντας στις δηλώσεις της Αντιπολίτευσης «ότι έχουμε μια υποβαθμισμένη εντύπωση για τους θεσμούς» ο υπουργός Επικρατείας απευθύνθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Για να δούμε λοιπόν πως φερόμαστε εμείς στους θεσμούς. Δείτε τα πεπραγμένα μας στη Βουλή. Ρεκόρ κοινοβουλευτικής παραγωγής από την παρούσα Βουλή και την παρούσα πλειοψηφία. Από τον Ιούλιο του 2019 είχαμε μια νομοθετική παραγωγή με 387 νομοσχέδια και αυτό παρότι είχαμε ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και είχαμε και την υγειονομική κρίση που απομείωσε αναγκαστικά τις εργασίες. Ρεκόρ κοινοβουλευτικής παραγωγής στην τρέχουσα περίοδο. Είχαμε πολλαπλές κρίσεις και τί έχουμε: Το 2022, μια χρονιά μεγάλων κρίσεων, δεν είχαμε ούτε ένα νομοσχέδιο επείγον ή κατεπείγον πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ κατά μέσο όρο είχαμε 285 τροπολογίες, δηλαδή είχαμε νομοθεσία δια των τροπολογιών, ενώ σήμερα 145, ακριβώς το μισό δηλαδή. Με το τέρας, δε, των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και της νύχτας ιδρύθηκαν πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς καμία μελέτη κι αυτά λειτουργούσαν κι αυτά έχουν αφήσει αποτυπώματα που είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανατραπούν. Τρεις στις τέσσερις τροπολογίες επί των ημερών σας ήταν εκπρόθεσμες, δηλαδή το 72,7%. Ενώ το 2022 μόνο 1 εκπρόθεσμη τροπολογία κι αυτή για τη ρύθμιση της αγοράς. Και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ουσιαστικά έχει εξαλειφθεί απολύτως το φαινόμενο της μη συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων».

Αναφορικά δε, με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως ό,τι δεν έγινε τα τελευταία χρόνια γίνεται τώρα, καθώς πλέον έχουμε 11 κωδικοποιητικές διαδικασίες.

«Επειδή ο κ. Τσίπρας λέει συχνά ότι έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αφήνω στην άκρη τι εμπιστοσύνη δείχνουν τα στελέχη σας και λέω ότι οι παράνομες διαρροές και δημοσιοποιήσεις, οι οποίες είναι προφανές ότι έχουν ληφθεί με τρόπο που εκφεύγει του νόμου, δεν είναι υπηρεσία της Δικαιοσύνης και είναι αδιανόητο υλικό το οποίο μπορεί να είναι ευαίσθητο να βρίσκεται με άγνωστο τρόπο στα χέρια σας ή βραχιόνων δικών σας» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των Ανεξάρτητων Αρχών απευθυνόμενος για μια ακόμη φορά προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Δική μας μέριμνα είναι να είναι ανεξάρτητες από το κράτος οι ανεξάρτητες αρχές. Εσείς είχατε τις αρχές της Βασιλικής Θάνου, η οποία σας θυμίζω ότι ήταν Προέδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νομική σύμβουλος του κ. Τσίπρα. Όταν ανέλαβε την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αφήνω τη βουτιά στην επετηρίδα, ξεκίνησε το αντάρτικο στην Ευρώπη κι έστελνε επιστολές. Θα μας πείτε εσείς οτι είμαστε εμείς που βάλλουμε κατά των ανεξάρτητων αρχών; Ο διάδοχος της κυρίας Θάνου ήταν κάποιος που δεν ήταν καν αντιπρόεδρος του Σώματος. Έγινε βουτιά δεκάδων δικαστών για να έρθει ο εκλεκτός σας. Και δείτε τις επιλογές αυτής της κυβέρνησης. Έγινε με πλήρη σεβασμό στην επετηρίδα. Όλες οι επιλογές μας έγιναν με πλήρη σεβασμό κι αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη σεβόμαστε την Δικαιοσύνη. Και φυσικά σήμερα η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές λειτουργούν πάρα πολύ καλύτερα. Κι επειδή αυτός ο τόπος έχει πολύ νωπές τις αναμνήσεις για το πως χειριστήκατε εσείς και δεν θα αντέξει ούτε θα επιλέξει ούτε τη δεύτερη φορά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ΑΔΑΕ σημειώνοντας: «Ναι να πράξει το έργο της, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια συντεταγμένη Πολιτεία. Οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι κράτος εν κράτει. Η Βουλή νομοθετεί, η κυβέρνηση εφαρμόζει, η ανεξάρτητη Αρχή ελέγχει και η Δικαιοσύνη κρίνει και ερμηνεύει τους νόμους. Κανείς δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί τιμητής του Συντάγματος όταν υπάρχει συντεταγμένη Πολιτεία που κατανέμει στους συνταγματικούς ρόλους».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έφτιαξε μια πολύ καλύτερη Ελλάδα προσθέτοντας «Η Ελλάδα που παραδίδουμε είναι πολύ καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε, με προοπτική να αγγίξει το απόλυτο δυναμικό της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ