ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πούτιν: Δεν είμαστε συνέταιροι με την Ελλάδα, αλλά φίλοι

Πούτιν: Δεν είμαστε συνέταιροι με την Ελλάδα, αλλά φίλοι
REUTERS/Thanassis Stavrakis/Pool

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε την Ελλάδα σήμερα για την φιλοξενία κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα, τονίζοντας ότι η Αθήνα και η Μόσχα δεν έχουν συναλλαγές συνεταίρων αλλά φιλικές σχέσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα στις 27-28 Μαΐου.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους Έλληνες συναδέλφους μου για την φιλοξενία τους κατά την διάρκεια της επίσκεψή μου στην Ελληνική Δημοκρατία στις 27 και 28 Μαΐου. Νιώθω πραγματικά συγκινημένος από την εγκάρδια και θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στην ρωσική αντιπροσωπία», αναφέρει ο Πούτιν στην επιστολή που έστειλε μέσω της εφημερίδας «Καθημερινή». Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, η επίσκεψη και οι συνομιλίες αποδείχθηκαν πολύ θετικές.

Οι συνομιλίες αποκάλυψαν ότι η Ρωσία και η Ελλάδα ταυτίζονται σε πολλά ζητήματα. Κυρίως όμως, ότι μεταξύ μας μιλάμε όχι ως συνεταίροι αλλά ως παλιοί φίλοι, γεγονός που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στους πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς αιώνων μεταξύ των λαών μας

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι παρούσες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας βασίζονται στον ρεαλισμό και την εμπιστοσύνη.

«Αποδίδουμε μεγάλη αξία στο επίπεδο των εταιρικών σχέσεων που μπορούμε να επιτύχουμε και έχουμε την κοινή πεποίθηση ότι υπάρχει προοπτική για περεταίρω σύσφιξη σε επιχειρηματικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψης θα δώσουν νέα ώθηση και θα ενισχύσουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των χωρών και των λαών μας», πρόσθεσε.

Στην διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πούτιν είχε εκτενείς συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, επισκέφθηκε το Άγιο Όρος για να τιμήσει τα 1.000 έτη μοναστικής παρουσίας Ρώσων μοναχών στην Αθωνική Πολιτεία.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Ελλάδα, οι Πούτιν και Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο την αποτίμηση των συνομιλιών και την επαναδιατύπωση της ετοιμότητας και των δύο πλευρών για την εφαρμογή των συμφωνιών που επετεύχθησαν.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel κάνει λόγο για «υποδοχή σούπερσταρ» που επιφύλαξαν οι Έλληνες στον Ρώσο πρόεδρο και ειδικά στην επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.

Μάλιστα, αναφέρει ένα περιστατικό κατά την διάρκεια της λειτουργίας στην Μονή Παντελεήμονος όπου στον Ρώσο πρόεδρο παραχωρήθηκε «ένας Θρόνος» για να καθίσει ενώ για τον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο «ένα συνηθισμένο κάθισμα, όπως όλων των θνητών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ