ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε η απαγόρευση συμμετοχής βουλευτών σε ξένες εταιρείες

Υπερψηφίστηκε η απαγόρευση συμμετοχής βουλευτών σε ξένες εταιρείες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπερψηφίστηκε η υπουργική τροπολογία που προβλέπει την καθολική απαγόρευση συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση που σημαδεύθηκε από την αποχώρηση της ΝΔ και τη σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον οποίο αποκάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ ουρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την τροπολογία υπερψήφισαν 190 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, ενώ παρών δήλωσαν 7 βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων. Η ΝΔ απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Όσο απορούσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές με την τροπολογία, άλλο τόσο απορούσαν και οι βουλευτές της Ν.Δ. με την αποχώρηση του κόμματός τους από τη συζήτηση στη Βουλή. 

Την απόφαση της ΝΔ να αποχωρήσει από τη συζήτηση έσπευσε να εκμεταλλευθεί ο Αλέξης Τσίπρας, που πήρε το λόγο για να μιλήσει για κωμικοτραγικές σκηνές, ενώ την ίδια ώρα στα πηγαδάκια και τους διαδρόμους της Βουλής κυβερνητικοί βουλευτές την χαρακτήριζαν ως ανέλπιστο δώρο προς την κυβέρνηση.

Με σκωπτική διάθεση αναρωτήθηκε γιατί το έβαλε στα πόδια η ΝΔ για να δώσει την απάντηση πως αυτό έγινε είτε φοβήθηκε ότι θα μετρούσε απώλειες στην ονομαστική ψηφοφορία που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να μεταβιβάσουν τις μετοχές που έχουν στο εξωτερικό. «Η ΝΔ μας καλούσε δύο μέρες να έρθουμε στη Βουλή, και όταν ήρθαμε για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και να καταλάβει ο λαός την αθλιότητα, το έβαλαν στα πόδια», ανέφερε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά δεν θα ανεχθούν μύγα στο σπαθί τους σε θέματα ηθικής. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η ρύθμιση είναι υπερβολική, «αλλά μόνον με υπερβολές μπορεί να απαντήσει κανείς στη λάσπη».

Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το θερμόμετρο ωστόσο, χτύπησε κόκκινο όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει πάρει δίπλα του στελέχη που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα». Οι αντεγκλήσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεχείς, οδηγώντας σε διακοπή της συνεδρίασης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ποταμιού που κατηγορήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για ταύτιση με τη ΝΔ, αντέδρασε έντονα. Στο Ποτάμι λένε ότι θα απαντούν με σκληρή γλώσσα σε τέτοιους είδους επιθέσεις και πως θα είναι αμείλικτοι. «Δεν ήξερα ότι φεύγοντας από την αίθουσα ο κ. Μητσοτάκης άφησε στο πόδι του τον κ. Θεοδωράκη», σχολίασε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «μία ακόμη συνηγορία» στην ΝΔ την παρέμβαση του επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι το Ποτάμι είχε υπερψηφίσει την αρχική διάταξη του πολυνομοσχεδίου και αναρωτήθηκε: «Ήρθατε ως συνήγορος του απόντος για να μας πείτε ότι κάνουμε υπερβολή; Τότε γιατί επί τρεις μέρες μας καταγγείλατε;». σχολίασε δε, και την αποστροφή του Σταύρου Θεοδωράκη ότι η ρύθμιση θα καταπέσει στα δικαστήρια. «Λέτε ότι η ρύθμιση θα καταπέσει στα δικαστήρια. Ποιος θα προσφύγει; Κάποιος από εδώ;», αναρωτήθηκε αποσπώντας τα παρατεταμένα χειροκροτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ίδιο λέγατε για τα μνημόνια», απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης με τους υπαινιγμούς του για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και ελέγχονται δικαστικά, να ανάβουν φωτιές.

Στον Σταύρο Θεοδωράκη απάντησε και ο Πάνος Καμμένος που διαβεβαίωσε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. «Όταν εμείς δίναμε μάχη για τα υποβρύχια και τα TOR-M1, ο κ. Θεοδωράκης ήταν ορντινάτσα του Παπαντωνίου», υποστήριξε.

Για εκδικητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους, μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης που υποστήριξε ότι η ρύθμιση αφορά την οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη.