ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για Market Pass: Ο κ. Μητσοτάκης χαρίζει δισ. ευρώ υπερκέρδη στα διυλιστήρια

ΣΥΡΙΖΑ για Market Pass: Ο κ. Μητσοτάκης χαρίζει δισ. ευρώ υπερκέρδη στα διυλιστήρια
INTIME NEWS /

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή το Market Pass εξαπέλυσε την Τετάρτη (21/12) ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «χαρίζει τώρα επιπλέον δισ. ευρώ υπερκέρδη στα διυλιστήρια».

«Μετά το "δώρο" 1,8 δισ. ευρώ υπερκέρδη στους ηλεκτροπαραγωγούς, ο κ. Μητσοτάκης χαρίζει τώρα επιπλέον δισ. ευρώ υπερκέρδη στα διυλιστήρια. Στην κυβερνητική τροπολογία για την οικονομική ενίσχυση στους καταναλωτές, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί ακόμα μια προκλητική χαριστική ρύθμιση προς όφελος των υπερκερδών των διυλιστηρίων, τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει εδώ και 15 μήνες από την αισχροκέρδεια», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει:

«Η τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια αποσκοπεί να προστατέψει τα ίδια τα υπερκέρδη. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης:

  • ​Βαφτίζει την έκτακτη εισφορά “δαπάνη”, η οποία εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος, γλιτώνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες από ένα μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης που θα είχαν κανονικά.
  • ​Εφαρμόζει ποσοστό 33% στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η Ε.Ε., αντί για 90% που και ο ίδιος είχε εξαγγείλει ότι θα επιβάλει στους ηλεκτροπαραγωγούς.
  • ​Δεν επεκτείνει σκόπιμα την έκτακτη εισφορά και στο 2023 ενώ, βάσει του Κανονισμού, μπορεί και πρέπει να εφαρμόσει συνεισφορά αλληλεγγύης και για το 2023».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει ως προτεραιότητα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα φορολογήσει δίκαια και θα επιστρέψει στους πολίτες τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί στις πλάτες τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ