ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spike NLOS και στο βάθος... εκλογές - Προς αναβολή σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα

Spike NLOS και στο βάθος... εκλογές - Προς αναβολή σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα
Η απόκτηση των Spike NLOS βρίσκεται εδώ και καιρό στην κόψη του ξυραφιού και μια νέα καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει στον εκτροχιασμό του, επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές Rafael

Τον κίνδυνο να αναβληθεί επ’ αόριστον η προμήθεια των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων Spike NLOS και Spike ER2  για το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό αντίστοιχα, επισημαίνουν έμπειρα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την ηγεσία, δεν φαίνεται «φως» στην άκρη του τούνελ.

Τις τελευταίες ώρες, στους διαδρόμους του Πενταγώνου, δίνουν και παίρνουν οι «φήμες» για αίτημα τετράμηνης αναβολής από την ελληνική πλευρά, ώστε να λυθούν ορισμένες εγχώριες «παρεξηγήσεις» και να απαντηθούν οι ερωτήσεις που υπέβαλε η Αθήνα σχετικά τη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης των συστημάτων.

Rafael

Άνοιξη και βλέπουμε…

Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, δεν αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη στην υπόθεση πριν τον Απρίλιο. Επειδή όμως, τον Απρίλιο η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογικό ή και εκλογικό πυρετό, οι όποιες αποφάσεις, όπως είναι φυσικό, θα ληφθούν μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ακόμη και τότε όμως, θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ειδικά αν υπάρξουν αλλαγές στη στρατιωτική ή την πολιτική ηγεσία. Άλλωστε, η ενεργοποίηση ενός προγράμματος 370 εκατομμυρίων ευρώ δεν αναμένεται να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης.

Rafael

Η απόκτηση των Spike NLOS βρίσκεται εδώ και καιρό στην κόψη του ξυραφιού και μια νέα καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει στον εκτροχιασμό του, επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν πέρασε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής μέχρι σήμερα, οι ισραηλινοί διατηρούν την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας υποψηφίων πελατών. Όμως, η πιθανότητα παραπομπής των αποφάσεων για την περίοδο μετά τις εκλογές μπορεί να στρέψει τους ισραηλινούς σε άλλους πελάτες, και όπως γνωρίζουμε δεν είναι λίγοι εκείνοι που διεκδικούν τα πανίσχυρα οπλικά συστήματα, με αποτέλεσμα η Αθήνα να χάσει τους ετοιμοπαράδοτους Spike NLOS και να περιμένει ακόμη και χρόνια για να τους αποκτήσει.

Ο χρόνος τελειώνει

AH64E-2-1024x768.jpg
Rafael

Την ενόχληση δεν κρύβει ούτε το Μαξίμου, καθώς το ζήτημα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου ζητήθηκαν απαντήσεις για όσα συμβαίνουν γύρω από το πρόγραμμα των Spike NLOS. Δεν είναι κρυφό πλέον, ότι τα «αγκάθια» είναι πολλά και βρίσκονται κυρίως στο εσωτερικό.

Rafael

Το «πινγκ – πονγκ» του φακέλου ανάμεσα στο Υπουργείο και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, οι πιέσεις από συγκεκριμένους παράγοντες σε σχέση με τον φορέα – όχημα αλλά και οι δυσκολίες στην «επικοινωνία» των υπηρεσιών του Πενταγώνου, απειλούν να βάλουν τους πυραύλους στις «καλένδες».

Παρά το γεγονός ότι τα Επιτελεία κινήθηκαν γρήγορα και ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες διαδικασίες, με το ΓΕΝ να δίνει ολοκληρωμένο τον φάκελο του πριν από σχεδόν τρεις μήνες και λίγο αργότερα να ακολουθεί το ΓΕΣ, το θέμα φαίνεται να έχει βαλτώσει για τα καλά. Και όλα αυτά, σε μία περίοδο που η Τουρκία εξαπολύει καθημερινά πολεμικές απειλές και κάνει λόγο για πυραυλικό χτύπημα στην Αθήνα ή «νυχτερινή εισβολή» στα νησιά.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές πάντως, επισημαίνουν ότι η ένταξη ενός stand off όπλου θα ενίσχυε άμεσα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς, εκτός από τα Rafale, κανένα από τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα δεν είναι άμεσα διαθέσιμο σε περίπτωση που απαιτηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ