ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ - Λιβύη: Υπογραμμίζουμε με ανησυχία ότι έχει περάσει ένα έτος από την αναβολή των εκλογών

ΥΠΕΞ - Λιβύη: Υπογραμμίζουμε με ανησυχία ότι έχει περάσει ένα έτος από την αναβολή των εκλογών
«Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για ελεύθερες, δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς εκλογές στη χώρα ως επείγον ζήτημα» τονίζει το ΥΠΕΞ Intime

«Συγχαρητήρια σε όλους τους Λίβυους που γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας τους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Υπογραμμίζουμε με ανησυχία ότι έχει περάσει ένας χρόνος από την αναβολή των προγραμματισμένων εκλογών στις 24.12.21», αναφέρει.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για ελεύθερες, δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς εκλογές στη χώρα ως επείγον ζήτημα», καταλήγει.

«Τελευταία ευκαιρία» από τον Χαλιφά Χαφτάρ

Υπνεθύζεται πως με «μια τελευταία ευκαιρία» προειδοποιεί ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) της Ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την διεξαγωγή εκλογών, όπως μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση al-Hadath TV.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Χαφτάρ έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά φατριών της δυτικής Λιβύης μετά από τον διαμελισμό της χώρας το 2014, συμπεριλαμβανομένης και μιας 14μηνης επιθετικής επιχείρησης για την κατάληψη της Τρίπολης, που απωθήθηκε από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων κι ενώ το πολιτικό αδιέξοδο της Λιβύης φαίνεται πως χειροτερεύει, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εμφύλιων συγκρούσεων, με τους πολιτικούς δρώντες να εμποδίζουν την πρόοδο για τη διεξαγωγή εκλογών και τους στρατιωτικούς ηγέτες να απειλούν με τη χρήση πολεμικής βίας.

Σημειώνεται, πως το κοινοβούλιο αποτελεί ένα από τα σύμβολα διχασμού στη Λιβύη, όπου από τον Μάρτιο δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία.

Ειδικότερα, η μία κυβέρνηση εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Σημειώνεται ότι, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, έχουν αναβληθεί επ' αόριστον, με αποτέλεσμα ο διοικητής του στρατού της Λιβύης να παίζει το τελευταίο του χαρτί προειδοποιώντας το πολιτικό προσωπικό με αυτή την «τελευταία ευκαιρία», προς επίλυση του αδιεξόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ