ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο
Eurokinissi

«Σηκώνουμε μανίκια και δουλεύουμε» θα είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού στους υπουργούς του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο (που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά στις 15:00).

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι η εφαρμογή των μέτρων θα είναι δύσκολη για τους πολίτες και θα επιχειρήσουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των μέτρων. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις πολιτικές της στο κοινωνικό επίπεδο αλλά και να ανοίξει το δημόσιο διάλογο για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, όπως την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου.

Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να υπογραμμίσει ότι «τα δύσκολα πέρασαν» και ότι μετά τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης η οικονομία μπορεί να μπει σε φάση ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναπτύξει τους άξονες πάνω στους οποίους επιθυμεί να κτιστεί η οικονομική ανάπτυξη, παρουσιάζοντας, παράλληλα τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει στους υπουργούς του την ανάγκη να προχωρήσουν και να εμβαθύνουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Άλλωστε, το επόμενο τρίμηνο, η πλειοψηφία των υπουργών θα τεθεί υπό δοκιμή, καθώς πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει σε ένα ευρύ ανασχηματισμό. Ειδικά η θέση ορισμένων υπουργών κυριολεκτικά θα κριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και για αυτό το λόγο, όπως έχει γράψει το CNN Greece, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει οργανωθεί ειδικό επιτελείο που θα αξιολογεί το έργο όλων των υπουργών.

Ελπίζει στο "γαλλικό κλειδί"

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει, ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη Βαλς καθώς θεωρεί τη Γαλλία ισχυρό ευρωπαϊκό εταίρο και πιστεύει ότι η βοήθεια που έχει προσφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του –τόσο πέρυσι για την υπογραφή της συμφωνίας όσο και φέτος κατά την διαδικασία της αξιολόγησης– είναι σημαντική και χρήζει ανταπόδοσης.

Η επίσημη συνάντηση Τσίπρα–Βαλς θα γίνει αύριο το πρωί στο Μαξίμου, όμως απόψε οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να δειπνήσουν μαζί στο Μουσείο της Ακρόπολης, αφού θα έχει προηγηθεί εκεί ξενάγηση της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Το γεγονός πως ο Μανουέλ Βαλς συνοδεύεται από τους κ.κ. Σαπέν και Ντεζίρ καταδεικνύει την επιθυμία της γαλλικής κυβέρνησης να στείλει ένα μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση Τσίπρα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και, συγχρόνως, τη βούλησή της να επανακαθορίσει τον «οδικό χάρτη» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι η επίσκεψη Βαλς αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να σηματοδοτήσει την αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην χώρα και να προωθήσει την λεγόμενη οικονομική διπλωματία, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας. Η επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς θα προωθηθούν θέματα που αφορούν τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Γαλλία, την προσέλκυση επενδύσεων, όπως επίσης και την καλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ