«ΠΥΡΑ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι
Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους η Άγκυρα (AP Photo/Andrew Medichini)

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας προχώρησε το πρωί της Πέμπτης (29/12) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι.

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς.

«Η απόφαση (σ.σ. casus belli) ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ» δήλωσε επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «προέτρεψε» την Ελλάδα να μην τρέχει πίσω από «ψευτο-ηρωισμούς» ούτε να μπαίνει σε περιπέτειες.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό θα έχει άσχημη κατάληξη για εσάς» δήλωσε επίσης ο ίδιος, αναφέροντας παράλληλα ότι η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Το υπουργείο Άμυνάς μας βρίσκεται στο πεδίο και εμείς διεκδικούμε παράλληλα τα δικαιώματά μας μέσω διπλωματικών οδών» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, η Τουρκία προσπάθησε να ανοίξει τα κανάλια του διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές της χρονιάς ενώ πραγματοποιήθηκε και η 64η συνάντηση διαβούλευσης τον Φεβρουάριο.

Ο διάλογος αυτός, όπως υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος, διεκόπη λόγω της «εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των καταγγελιών για γενοκτονία αλλά και των ελληνικών πιέσεων στους “Τούρκους της Δυτικής Θράκης”».

Ο υπουργός έκανε αναφορά στις δύο επιστολές της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη για τις κατά την Άγκυρα «παραβιάσεις» που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας στα ελληνικά νησιά.

«Σημαντικό επίτευγμα το μνημόνιο»

Χαρακτήρισε δε, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο «σημαντικό επίτευγμα» ενώ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλος φορέας που να μπορεί να παίξει το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη».

«Δεν υπάρχει καμία χώρα που να είναι τόσο ισορροπημένη όσο εμείς και να μην έχει άλλη ατζέντα. Το μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε κατά την επίσκεψή μας τον Οκτώβριο ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη της Λιβύης, χωρίς διάκριση μεταξύ ανατολής και δύσης, να αγκαλιάσουν το μνημόνιο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία του 2019» ανέφερε χαρακτηριστικά.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ