ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Ανάσα ρευστότητας στην οικονομία

Αλ. Τσίπρας: Ανάσα ρευστότητας στην οικονομία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύντομα θα δοθεί η ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η οικονομία, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας κατά την  έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στο τέλος της αξιολόγησης και τις εξελίξεις στην ΕΚΤ. 

Αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (τη γνωστή ως waiver), εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει μόνο όταν στην επόμενη διετία σημειωθεί μείωση της ανεργίας και βγει η χώρα από τα μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «κόφτη» χρέους, λέγοντας ότι έτσι απελευθερώνονται πόροι για την οικονομία, ενώ μπαίνει οριστικό τέλος στη συζήτηση για το Grexit.

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της αξιολόγησης σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, από την οποία -όπως είπε- δεν κόπηκαν μισθοί και συντάξεις.

Όσον αφορά τη ρύθμιση για τις offshore ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η πραγματικότητα -που σε αυτή την περίπτωση ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore- ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν «φθάσαμε στο δια ταύτα», τότε «άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

«Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είναι και στον τελευταίο πολίτη ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς υπογράμμισε ότι κεντρική επιδίωξη της προσπάθειάς της κυβέρνησης είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Παράλληλα δήλωσε ότι «η απαραίτητη προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη είναι ίσως το σημαντικότερο συστατικό της δουλειάς μας».

Ακόμα ο πρωθυπουργός επεσήμανε τα επόμενα νομοθετικά βήματα της κυβέρνησης του στα οποία περιλαμβάνεται ο αναπτυξιακός νόμος, η διάταξη για όσους επιθυμούν να δηλώσουν εισοδήματα που απέκρυψαν στο παρελθόν, η θεσμοθέτηση δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και η επέκταση των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θεσμικές τομές, επισημαίνοντας ότι η φύση των παρεμβάσεων αυτών προϋποθέτει διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης και συναινέσεων. Είπε ότι η κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, με πρόθεση της κυβέρνησης τη σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Ελλάδα, στις 21 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ