ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: «Φούντωσε» ξανά η συζήτηση – Τα σενάρια και οι επικρατέστερες ημερομηνίες

Εκλογές 2023: «Φούντωσε» ξανά η συζήτηση – Τα σενάρια και οι επικρατέστερες ημερομηνίες
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi

Η πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς έφερε νέες συζητήσεις για το χρόνο των εκλογών, με τον πολιτικό κόσμο της χώρας να αναμένει εναγωνίως τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλες τις συζητήσεις στα πηγαδάκια στο Προεδρικό Μέγαρο να περιστρέφονται γύρω από το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Η συζήτηση «φούντωσε» εκ νέου μετά από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό, που αναμένεται να έρθει ένα μήνα νωρίτερα -δηλαδή τον Απρίλιο.

Παρότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να διευκρινίσει χθες, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ότι η απόφασή του αυτή δεν σχετίζεται με τις εκλογές αλλά με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, οι συζητήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει έναν μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τον Απρίλιο αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το επόμενο διάστημα μένει να απαντηθεί εάν τελικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει τις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης απόδρασής του από την Αθήνα, όπως είχε άλλωστε υπαινιχθεί ότι θα κάνει σε συζήτησή του με δημοσιογράφους μετά από την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2023.

Η εκλογική συζήτηση φούντωσε ακόμη περισσότερο μετά από πληροφορίες από τον Περισσό για το περιεχόμενο του τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ φέρεται να ρώτησε τον πρωθυπουργό για το χρόνο των εκλογών, για να λάβει την απάντηση:

«Μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά».


«Πότε ακριβώς;» επέμεινε ο κ. Κουτσούμπας, με τον πρωθυπουργό να απαντά:


«Μια εβδομάδα πριν, μια εβδομάδα μετά, τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».

Το «γαλάζιο» στρατόπεδο θεωρεί δεδομένο πως θα στηθούν δύο φορές κάλπες, καθώς δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική.

Και δεδομένου ότι υπάρχουν δύο ημερομηνίες κατά τις οποίες δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές -το Πάσχα την 16η Απριλίου και κατά την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων στις 2 Ιουνίου, εξετάζονται δύο σενάρια από κυβερνητικής πλευράς.

Πρώτες κάλπες το Απρίλιο, ώστε ο δεύτερος γύρος να πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάιο ή πρώτο γύρο μέσα στο Μάιο και επαναληπτικές εκλογές μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ωστόσο, το πρώτο σενάριο είναι αυτό που, κατά πληροφορίες, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, με τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου να θεωρούνται οι επικρατέστερες.

Μέχρι τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να μην κατεβάσουν τα μολύβια μέχρι τις εκλογές αλλά να ολοκληρώσουν το κυβερνητικό έργο ενώ και ο ίδιος αναμένεται να εντείνει τις περιοδείες στην περιφέρεια, προκειμένου να κάνει τον απολογισμό των περασμένων και να θέσει τα διλήμματα των εκλογών.

Παρόλα αυτά, θεωρείται δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις και οι διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ