ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλών συνέχεια από τον Καλίν: Βαριές συνέπειες αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη

Απειλών συνέχεια από τον Καλίν: Βαριές συνέπειες αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη
AP Photo / Emrah Gurel

Δεν έχουν τέλος οι απειλές της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο του προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν να διαμηνύει σήμερα πως εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα θα «υποστεί βαριές συνέπειες».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και ερωτηθείς για το τι θα κάνει η Άγκυρα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:

«Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται. Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα».

«Προέτρεψε» δε, την Αθήνα να μην ακολουθήσει ένα «τέτοιο μονοπάτι».

«Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Καλίν υπενθύμισε, επίσης, τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί του ζητήματος.

«Κι ο υπουργός των Εξωτερικών μας το είπε επίσης αυτό τις προάλλες. Όχι μόνο στα 12 μίλια, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια που θα γίνει πάνω από τα 6 μίλια, θα έρθει αντιμέτωπη άμεσα με την ένσταση, την αντίθεση και τη σθεναρή αντίσταση της Τουρκίας. Ας το δηλώσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να το δεχτούμε αυτό, ακόμα και αν δεν πάνε στα 12 μίλια, αλλά στα 6,7,8,9. Αυτό αποκλείεται. Αυτό θα είχε βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε και περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο».


Όπως εξήγησε, μια επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια θα σήμαινε ότι ένα τουρκικό ή και ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, το Μαρμαρά ή το Αιγαίο θα φτάνει στη Μεσόγειο μόνο εάν περάσει μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε» υποστήριξε ο ίδιος, λέγοντας παράλληλα ότι αυτό αντιβαίνει στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο και «δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας».

Ανέφερε, επίσης πως, δεν βλέπει «κανένα όφελος» που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την αύξηση της έντασης με την Ελλάδα ενώ επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να οικοδομήσει και να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα στη βάση της λογικής, του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος.

Έσπευσε, παράλληλα, να χαρακτηρίσει «μάταιες» τις «προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία μέσω άλλων χωρών».

«Με άλλα λόγια, αυτά δεν θα έχουν καμία επιρροή στην Τουρκία και θα βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεχόμενη ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Αυτό δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα» δήλωσε ο Καλίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ