ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό «γκάζι» με το βλέμμα στις εκλογές

Κυβερνητικό «γκάζι» με το βλέμμα στις εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο EUROKINISSI / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών να παραμένουν ενεργά και τις πιθανότητες να δείχνουν προς το παρόν το διάστημα κοντά στον Απρίλιο, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να οργανώσει τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τις εκλογές, ώστε να πείσει το εκλογικό σώμα για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Αυτόν ακριβώς το στόχο είχε και η κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα, Τετάρτη (04-01-23). Σύσκεψη που παραδοσιακά πραγματοποιείται στην αρχή κάθε χρόνου, αλλά φέτος αποκτά άλλο ειδικό βάρος.

Τα «στοιχήματα» τα οποία καλείται να κερδίσει ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είναι:

  • Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου, ώστε να καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες που δίνουν ώθηση στο κυβερνητικό έργο.
  • Η προβολή του κυβερνητικού έργου ανά τομέα, ώστε να γίνει κατανοητό στους πολίτες σε ποιες βαλτωμένες υποθέσεις έχει δοθεί ώθηση, αλλά και ποια είναι τα νέα έργα που σχεδιάστηκαν τα τελευταία 3,5, έργα.
  • Την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης και ο σχεδιασμός για το πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι του μέχρι το 2026.
  • Η προβολή των προγραμμάτων στήριξης για την ενεργειακή κρίση και η ιδιαίτερη έμφαση που πρέπει να δοθεί στη νέα αύξηση του βασικού μισθού, όπως παρουσιάστηκε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού.
  • Η έμφαση στην ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα και πώς αυτή λειτουργεί θετικά για την οικονομία, καθώς εθνικοί στόχοι, όπως η επενδυτική βαθμίδα, είναι εφικτοί μόνο μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
  • Η κατάρτιση του προγράμματος περιοδειών και ομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, έτσι ώστε να καλυφθεί στον μέγιστο βαθμό τόσο η γεωγραφική, όσο και η κοινωνικοοικονομική θέση των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίζει συνεχώς τη στήριξη των πολιτών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα λειτουργήσει υπεύθυνα. Όπως ανέφερε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του «παρόλο που το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε πλειοδοσία υποσχέσεων». Ανέφερε επίσης το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η προεκλογική καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος, εκτός των φοροελαφρύνσεων. «Καλύτεροι μισθοί, αξιοπρεπής υγεία, προσιτή στέγη» είπε χαρακτηριστικά.

Το πιθανότερο είναι ότι εντός του επόμενου μήνα ο πρωθυπουργός θα λάβει και τις τελικές του αποφάσεις σε σχέση με το χρόνο διενέργειας των εκλογών. Υπάρχουν σενάρια που μιλούν ακόμα και για τα τέλη του Μαρτίου, αλλά αυτό μάλλον θεωρείται το πιο ακραίο σενάριο. Μια ημερομηνία εντός του Απριλίου θεωρείται μάλλον πιθανότερο, αν και όλοι θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί, καθώς πολλά «σίγουρα» σενάρια έχουν διαψευσθεί. Υπάρχουν ακόμα αυτοί που πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εξαντλήσει όλα τα συνταγματικά περιθώρια και να φτάσει μέχρι την τελευταία μέρα της τετραετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ