ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Αναβαθμίζει την ένταση η Τουρκία - Από τη Γαύδο η απάντηση Μητσοτάκη

Ελληνοτουρκικά: Αναβαθμίζει την ένταση η Τουρκία - Από τη Γαύδο η απάντηση Μητσοτάκη
Οι ελληνικές αρχές, αντιμετωπίζουν την όξυνση της έντασης με ψυχραιμία αλλά και με την αποφασιστικότητα να μην μείνει καμία πρόκληση αναπάντητη AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σαφής αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο, καθώς εκτός από το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων, τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε την Πέμπτη (05/01), σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, το οποίο απάντησε με ρίψη προειδοποιητικών βολών.

Η Αθήνα είναι πλήρως προετοιμασμένη για την κλιμάκωση της έντασης σε ρητορικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο. Το «σήμα» έδωσε άλλωστε την Τετάρτη, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ξεπέρασε κάθε όριο, λέγοντας ότι αν η Αθήνα «καθίσει φρόνιμα», η Άγκυρα δεν θα την χτυπήσει με πυραύλους.

Οι ελληνικές αρχές, αντιμετωπίζουν την όξυνση της έντασης με ψυχραιμία αλλά και με την αποφασιστικότητα να μην μείνει καμία πρόκληση αναπάντητη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί ανήμερα των Θεοφανίων τη Γαύδο, στέλνοντας μήνυμα τόσο στην Τουρκία, όσο και στους Έλληνες πολίτες, ότι καμιά γωνιά της χώρας δε θα μείνει απάτητη, όσο ακριτική και αν είναι.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γαύδο με ελικόπτερο, ενώ μετά την τελετή Αγιασμού των υδάτων, θα περιηγηθεί στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού στο ακριτικό νησί εδώ και 26 χρόνια.

Το χρονικό του επεισοδίου στο Φαρμακονήσι και η διαστρέβλωση της Άγκυρας

Το επεισόδιο με την παρενόχληση του περιπολικού σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου.

Το Λιμενικό εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Η τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του ελληνικού περιπολικού σκάφους.

Στη συνέχεια το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική Ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.

Η Άγκυρα επιχείρησε πάντως να αντιστρέψει την πραγματικότητα, με την τουρκική ακτοφυλακή να κατηγορεί τις ελληνικές αρχές πως «παρενόχλησαν» Τούρκους ψαράδες.

Χωρίς τέλος οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά F-16 και drones

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και στον αέρα την Πέμπτη, με παραβιάσεις του FIR Αθηνών από οπλισμένα μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ καταγράφηκε και μια εμπλοκή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν συνολικά 25 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, με τις 20 να γίνονται από ένα μη επανδρωμένο (UAV) και τις άλλες πέντε από τέσσερα F-16, δυο ναυτικής συνεργασίας ATR-72 και ένα ελικόπτερο.

Μεταξύ των μαχητικών, τα δύο ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μια εμπλοκή. Από το σύνολο των παραβιάσεων, οι έξι ήταν υπερπτήσεις.

Παράλληλα, καταγράφηκαν και επτά παραβάσεις, ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ