ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Πολεμικό Ναυτικό φέρνει «Αστραπές» στο Αιγαίο - Απάντηση στην επιθετικότητα της Άγκυρας

Το Πολεμικό Ναυτικό φέρνει «Αστραπές» στο Αιγαίο - Απάντηση στην επιθετικότητα της Άγκυρας
Παρά την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα, στη θάλασσα, η Άγκυρα κρατάει τον Στόλο της μακριά από το βλέμμα της Αθήνας Πολεμικό Ναυτικό

Δυναμική έξοδο στο Αιγαίο ετοιμάζει ο ελληνικός Στόλος και μετά από μία μικρή ανάπαυλα λόγω των εορτών, προσωπικό και μέσα ξεκινούν την πρώτη επιχειρησιακή δραστηριότητα της χρονιάς, κάνοντας προβολή ναυτικής ισχύος σε κάθε άκρη του Αρχιπελάγους.

Η «ΑΣΤΡΑΠΗ» του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας και εκπέμπει το μήνυμα ότι οι ελληνικές θάλασσες επιτηρούνται 24 ώρες το 24ωρο από τους άγρυπνους φρουρούς του Αιγαίου.

Μεγάλη κινητοποίηση

Καθόλη την εορταστική περίοδο, η στελέχωση των Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού ήταν αυξημένη και δεν γινόταν διαφορετικά, αφού η επιθετικότητα της Τουρκίας χτύπησε «κόκκινο». Η πολεμική ρητορική, οι απειλές για πυραυλικό χτύπημα, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού αλλά και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των συνόρων από το καθεστώς της Άγκυρας δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και με τις οδηγίες του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, μεγάλος αριθμός πλοίων παρέμεινε σε επιφυλακή.

Ταυτόχρονα το επιτελείο σχεδίαζε την «ΑΣΤΡΑΠΗ», την άσκηση που έρχεται να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του ελληνικού Στόλου στο Αρχιπέλαγος. Στις 18 Ιανουαρίου Φρεγάτες, Πυραυλάκατοι, Κανονιοφόροι, Υποβρύχια, ιπτάμενα μέσα και επίλεκτες Μονάδες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο κάνοντας επίδειξη σημαίας αλλά και μαχητικότητας. Στην άσκηση θα εκτελεστούν όλα τα αντικείμενα ναυτικού πολέμου, είτε πάνω είτε κάτω από τη θάλασσα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε σενάρια που αφορούν στην προστασία σημαντικών στόχων όπως ενεργειακές εγκαταστάσεις και πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων αλλά και σε σενάρια που προβλέπουν την πλήρη καταστροφή εχθρικού Στόλου και την ανακατάληψη περιοχών.

Σε ρόλο «παρατηρητή» η Άγκυρα

Παρά την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα, στη θάλασσα, η Άγκυρα κρατάει τον Στόλο της μακριά από το βλέμμα της Αθήνας. Το τουρκικό Ναυτικό είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις κινήσεις του, άλλωστε το περιβάλλον του Αιγαίου δεν αφήνει περιθώρια στην Τουρκία να ξεπεράσει τα όρια καθώς γνωρίζει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει το απόλυτο πλεονέκτημα. Άλλωστε, το «μάθημα» της ελληνοτουρκικής κρίσης του 2020 είναι κάτι που δύσκολα θα ξεχάσει η Άγκυρα. Προς το παρόν, οι γείτονες προσπαθούν να συντηρήσουν το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της ισχυρής παρουσίας στη θάλασσα με επικοινωνιακά σόου, όπως η επίσημη πρώτη «έξοδος» του TCG Anadolu, του «αεροπλανοφόρου», το οποίο ελλείψει F-35B, βαπτίστηκε πλοίο Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ωστόσο, κανείς και ειδικά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να αποκλείσει ότι όσο κλιμακώνεται η ένταση, οι γείτονες δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν και στη θάλασσα. Το διάστημα τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές αναμένεται «θερμό» και η ελληνική πλευρά λαμβάνει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση, όποτε και με όποιον τρόπο εκδηλωθεί. Η «ΑΣΤΡΑΠΗ» θα βγάλει τον Στόλο στο Αιγαίο αλλά με την ολοκλήρωση, στον Ναύσταθμο θα επιστρέψουν μόνο όσες Μονάδες είναι απαραίτητο, αφού ακολουθεί πυκνό πρόγραμμα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα με τις ασκήσεις, συνεχίζεται η σταθερή παρουσία της γαλανόλευκης στο εξωτερικό, στις αποστολές που έχει αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό στη Μεσόγειο. Ελληνικά πλοία έχουν σταθερή παρουσία στην ευρωπαϊκή αποστολή «IRINI» για τη διαφύλαξη του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αλλά και στη «UNIFIL» των Ηνωμένων Εθνών ενώ αποτελούν μέρος της ομάδας κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» και του αμερικανικού «USS George H.W. Bush» κάθε φορά που αυτά επισκέπτονται την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ