ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Ανεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ - Καμία πρόταση για τις ελλείψεις φαρμάκων

Πλεύρης: Ανεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ - Καμία πρόταση για τις ελλείψεις φαρμάκων
Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και για προσπάθεια «να κερδίσει μικροκομματικά» από ένα παγκόσμιο πρόβλημα EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, απαντά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανοχή σε φαρμακαποθήκες που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την κερδοσκοπία», με αφορμή συνάντηση με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), τη Δευτέρα (09/01/2023), για το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και για προσπάθεια «να κερδίσει μικροκομματικά» από ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

«Το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων μαστίζει το σύνολο των κρατών και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ με πολύ πιο ακριβά φάρμακα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα. Η απουσία πρώτων υλών έχει υποχρεώσει χώρες, να απαγορεύσουν πώληση συγκεκριμένων δραστικών, να βάλουν πλαφόν στην αγορά φαρμάκων και να βρίσκεται σε κίνδυνο η επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία τους.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και χάρη στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας» αναφέρει ο υπουργός Υγείας.

Ως προς τις κινήσεις της κυβέρνησης, τονίζει ότι «ήδη από το καλοκαίρι νομοθετήσαμε για τη διασφάλιση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, διατάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Έχουμε διασφαλίσει την πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας και μέσω έκτακτων εισαγωγών και υποκατάστασης με τα ελληνικά γενόσημα αντιμετωπίζουμε και τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Παράλληλα έχουμε επιβάλει τη μεγαλύτερη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έχουμε ήδη κλείσει φαρμακαποθήκες που δεν συμμορφώνονται και οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συνεχίζονται. Λαμβάνουμε λοιπόν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των πολιτών και την ομαλοποίηση της αγοράς».

Ο Θάνος Πλεύρης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανεύθυνη αντιπολίτευση, χωρίς καμία πρόταση. «Σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα δεν υπήρξε ανεύθυνη αντιπολίτευση να προσπαθεί και από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα να κερδίσει μικροκομματικά.

Ο κ. Τσίπρας για μία ακόμη φορά είναι κατώτερος των περιστάσεων. Λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση. Προκαλεί δε εντύπωση ότι αναφέρεται σε κερδοσκοπία, τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο ίδιος ως κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προς όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα μέτρο εξοικονόμησης από τα ακριβά φάρμακα που εξασφάλισαν για το δημόσιο πάνω από 450 εκατ. εκπτώσεις.

Η επιλογή του να συναντηθεί όχι με το σύνολο των θεσμικών εταίρων αλλά με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΦΣΑ δείχνει ότι αναπολεί τους ανθρώπους που του υπόσχονταν ότι τα φαρμακεία θα είναι εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κομματικό του όφελος σε βάρος της δημόσιας υγείας» καταλήγει ο υπουργός Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ