ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκθεση - «ράπισμα» του Κογκρέσου σε Ερντογάν: Στο «στόχαστρο» οι προκλήσεις στο Αιγαίο

Έκθεση - «ράπισμα» του Κογκρέσου σε Ερντογάν: Στο «στόχαστρο» οι προκλήσεις στο Αιγαίο
Στην έκθεση γίνεται και εκτενής αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας AP Photo / J. Scott Applewhite, File

Ισχυρό «ράπισμα» για την Τουρκία αποτελεί η έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου που βάζει στο «στόχαστρο» την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο και υπογραμμίζει εν νέου τη ρητή καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών έναντι της Ελλάδας.

Όπως περιγράφεται στην ετήσια έκθεση, η Τουρκία φαίνεται να χάνει έδαφος και στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ όπως σημειώνεται πηγή ανησυχίας προκαλεί και η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της έκθεσης, διαπιστώνουν ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» τονίζοντας ότι η προσέγγιση αυτή αντανακλά «την τάση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρατήσουν την Τουρκία σε απόσταση μέχρι τις εκλογές του 2023».

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ» αναφέρεται στην έκθεση.

Στην έκθεση γίνεται και εκτενής αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, ενώ στο «στόχαστρο» του Κογκρέσου μπαίνουν οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

«Οι διαφωνίες Τουρκίας – Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν το 2022 και απασχόλησαν το Κογκρέσο» ενώ αμέσως μετά, υπενθυμίζεται η δήλωση ρητής καταδίκης των παράνομων τουρκικών ενεργειών, η οποία μάλιστα εντάχθηκε στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ:

«Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις έναντι άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Τέλος, επισημαίνεται ο επεκτατικός ρόλος της Άγκυρας με ανάπτυξη δυνάμεων στο Νότιο Καύκασο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και τονίζεται ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ