ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Μη αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα η παραβίαση της κυριαρχίας των χωρών

Δένδιας: Μη αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα η παραβίαση της κυριαρχίας των χωρών
Συναφείς οι προκλήσεις των δύο χωρών IN TIME/ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στα πλαίσια της επίσκεψης στην Ακτή Ελεφαντοστού πραγματοποίησε την Τετάρτη (11/1), αναφερόμενος στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, δήλωσε ότι πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για να δείξει ότι η παραβίαση της κυριαρχίας των χωρών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. 

Σημειώνεται ότι, ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, όσο και με τον ομόλογό του Κάντια Καμάρα, με την οποία ξεκίνησε την τριήμερη περιοδεία του στη Δυτική Αφρική.

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των διπλωματικών υπηρεσιών της Ελλάδας και της Ακτής ΕλεφαντοστούIN TIME / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ

Ειδικότερα, κάνοντας μνεία στον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε πως «δυστυχώς, η γενιά μας είδε έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Συμπλήρωσε δε, ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας δίνει ολοένα και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, προκειμένου αυτό να αποτελέσει παράδειγμα για να δείξει ότι οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο μη σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των χωρών είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα».

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «η γεωγραφική μας εγγύτητα και οι συναφείς προκλήσεις όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία μιας καλύτερης ζωής για τους πολίτες μας καθιστούν την Ακτή Ελεφαντοστού έναν πολύ σημαντικό εταίρο για εμάς».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της αναγνώρισης της αναγκαιότητας των επενδύσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διευκόλυνσης της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε αυτό το φόντο, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών υπηρεσιών της Ελλάδας και της Ακτής Ελεφαντοστού, με τον κ. Δένδια να δηλώνει πως «έχουμε προωθήσει ένα προσχέδιο για ένα μνημόνιο συμφωνίας για τη στρατιωτική εκπαίδευση, το οποίο ελπίζουμε να υπογράψουμε στο μέλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ