ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι θα παρευρεθούν στην κηδεία - Η απόφαση να ταφεί σαν ιδιώτης

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι θα παρευρεθούν στην κηδεία - Η απόφαση να ταφεί σαν ιδιώτης
Η ΕΛΑΣ έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για τα μέτρα ασφαλείας και το επιχειρησιακό σχέδιο για τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα φτάσουν στη χώρα μας από το εξωτερικό AP Photo/Petros Giannakouris

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών κι έπειτα θα ακολουθήσει η ταφή του στο Τατόι, κοντά στους προγόνους του.

Η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από διυπουργική σύσκεψη την Τετάρτη (11/01) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αποφάσισε ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης και θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα παρευρεθούν στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ενώ στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα να λάβουν μέρος και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ως ιδιώτης ήταν καθαρά πολιτική και ουδέποτε αμφιταλαντεύθηκε ο πρωθυπουργός περί αυτού.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι και τα μέτρα ασφαλείας

Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για τα μέτρα ασφαλείας και το επιχειρησιακό σχέδιο για τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα φτάσουν στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η άφιξη του βασιλιά της Ισπανίας ο οποίος είναι ανιψιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χώρα μας θα έρθει και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ένας από τους νονούς του ωστόσο υπάρχει αναμονή για την οριστική απόφαση.

Τέλος, στη Δανία βρίσκεται η οικογένεια της Άννας Μαρίας, της συζύγου του τέως βασιλιά και θεωρείται βέβαιο ότι θα εκπροσωπηθεί και αυτή η βασιλική οικογένεια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκτός από τη Δανία, εκπροσώπους θα στείλουν οι βασιλικές οικογένειες της της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ