ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πικραμμένος και Μενδώνη θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πικραμμένος και Μενδώνη θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση
H Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, εκτός από τη Λίνα Μενδώνη, και από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σε ανακοίνωση για την εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, προχώρησε το Μαξίμου. 

Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί της Παρασκευής, 13 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στις 16 Ιανουαρίου στο Τατόι σε κλειστό κύκλο, όπως επιθυμεί η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Νωρίτερα, θα γίνει ένα «μίνι λαϊκό προσκύνημα» στο εκκλησάκι της Μητρόπολης Αθηνών από τις 6:00 έως τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λαϊκό προσκύνημα δεν προβλέπεται, καθώς έχει αποφασιστεί να ταφεί ως ιδιώτης.

Η κηδεία θα γίνει παρουσία υψηλών προσκεκλημένων και μελών από τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης και όπως αναμένεται και της Αγγλίας. Στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα θα συμμετέχουν και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί θα παρευρεθούν στην κηδεία

Εκτός από τους δύο πολιτικούς που θα εκπροσωπήσουν την ελληνική κυβέρνηση, στην κηδεία αναμένεται να δώσουν το παρών και πολιτικοί που οι οικογένειές του είχαν σχέση με τη βασιλική οικογένεια.

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των: Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς, καθώς ήταν συμμαθητές με τον πατέρα της, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο πατέρας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Βασιλιά Παύλου και μετέπειτα τελετάρχης του Κωνσταντίνου.

Αντίθετα, χωρίς να έχει κάποιον ιδιαίτερο δεσμό με τον τέως μονάρχη, αναμένεται - κατά δήλωσή του – να παραστεί στην κηδεία ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος ερωτώμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο με ποια ιδιότητα θα βρεθεί εκεί, ανέφερε: «Δεν χρειάζεται μικροψυχία. Δικαιούται τον ρόλο του στην Ιστορία, από την οποία κρίνεται».

Υπενθυμίζεται ότι αιχμές για την επιλογή της «ταφής ως ιδιώτη» άφησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο αν θα δώσει το παρών στην κηδεία. Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης όμως «πειθαρχεί» ενώ στην κηδεία αναμένεται να είναι η Ευγενία Μανωλίδου. Ο ίδιος την ώρα της κηδείας θα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η πρώτη λίστα των βασιλικών παρουσιών στην κηδεία

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, στην οποία θα παραβρεθούν αρκετοί ευρωπαίοι βασιλείς και διάδοχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece έχει «κλειδώσει» ότι θα παραβρίσκονται:

  • Ο Βασιλέας Ισπανίας
  • Ο επίτιμος βασιλέας Ισπανίας
  • Ο Βασιλέας Σουηδίας
  • Ο Βασιλέας και η Βασίλισσα Ολλανδίας
  • Η Βασίλισσα της Δανίας
  • Ο Μέγας Δούκας Λουξεμβούργου
  • Ο Διάδοχος Νορβηγίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ