ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας για Γλυπτά Παρθενώνα: Υπερώριμο το αίτημα να επιστραφούν

Κουτσούμπας για Γλυπτά Παρθενώνα: Υπερώριμο το αίτημα να επιστραφούν
«Τα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορούν να γίνονται προεκλογικό παιχνιδάκι στα χέρια κανενός» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ΑΠΕ/ΜΠΕ

Με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, συναντήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν στοιχείο της εθνικής κληρονομιάς της Βρετανίας, αλλά μόνο της Ελλάδας. Είναι αναπόσπαστο τμήμα ενός ενιαίου συνόλου, ενός ενιαίου μουσειακού συνόλου.

Οι διάφορες σκέψεις για ανταλλαγή αρχαιοτήτων ανάμεσα στις δυο χώρες, το μόνο που θα κάνουν είναι να νομιμοποιήσουν την αρπαγή, τη λεηλασία, την κλοπή. Το μοναδικό επίκαιρο αίτημα και υπερώριμο αίτημα σήμερα, είναι να επιστραφούν όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να επιστραφούν όλοι οι πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας μας».

«Ήλθαμε να δούμε τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για να τονίσουμε ότι τα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς και σχέσης όλων μας με την πολιτιστική κληρονομιά είναι θέματα που αφορούν τους πάντες, δεν μπορούν να γίνονται προεκλογικό παιχνιδάκι στα χέρια κανενός. Ειδικά το μεγάλο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επανένωσής τους με το μνημείο από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια είναι ένα αίτημα όλων των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας και στην Ελλάδα και διεθνώς ακόμα και στη Βρετανία και ως τέτοιο, με τέτοια κινητοποίηση, πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με προεκλογικά πυροτεχνήματα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μυστικές συνομιλίες και ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με προτάσεις για ανταλλαγή λες και είναι εμπορεύσιμο είδος οι αρχαιότητες» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, εκτός από την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Θεοχάρης και τα μέλη της ΣΕΑ Ελένη Ασημακοπούλου και Σοφία Γριδάκη.

Ακόμη, έλαβαν μέρος η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού και ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ